Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Navigační systém provozu kontejnerů Rubicon: Dokonalý přehled

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Provoz kontejnerů je náročnou logistickou operací, při které lze díky novince fungující například v Německu, Rakousku a Švýcarsku hodně uspořit.

Sledování pozice jednotlivých vozidel flotily a možnost komunikace přes navigaci je dnes běžnou záležitostí zejména v dálkové dopravě. Mnohem vyšší úroveň předávání informací požaduje logistika vozidel vybavených kontejnerem. V jejich případě hraje významnou roli vysoká frekvence krátkých tras (svoz odpadu, rozvážka zboží mezi sklady atd.), možnost kombinace několika zakázek v rámci jedné jízdy najednou a časté zanechání kontejneru pro nakládku a odvezení jiného.

Dispečerovi například padesátky kontejnerových vozidel pohybujících se ve městě může velmi pomoci navigační systém vydatně rozšířený o mnoho na míru stavěných funkcí. Takovým pomocníkem může být Rubicon. Jde o německý produkt, který zvládá například digitální přenos zakázek pro řidiče, neustálou dokumentaci o pohybu vozidla i kontejneru zvlášť a přenos mnoha specifických informací pro optimální řízení pohybu vozidel s kontejnery. Specialitu tvoří aktuální dohled dispečera nad užitečnou hmotností kontejneru a jeho skutečným vytížením (správce vozového parku může okamžitě plánovat další zastávky kontejneru pro jeho plné vytížení a nejbližší místo vyprázdnění). Systém Rubicon dále zaznamenává u vozidla počet ujetých kilometrů, jaký kontejner veze, jak je vytížený atd. Dispečer může posílat příkazy k jízdě s několika postupnými zastávkami k doplnění či vyprázdnění kontejneru. Dochází tak k zamezení zbytečných jízd a maximálnímu využití každého kontejneru na minimální trase.

Rozšířený navigační systém Rubicon Touch (s dotykovou klávesnicí) předává in-time správci vozidel dobu jízdy, přestávek, jízdu s prázdným kontejnerem a identifikaci řidiče. Ten se na začátku pracovní směny „zaloguje“ do navigace a při střídání odhlásí, aby dispečer měl jasný přehled o obsazení vozidla. S Rubicone Touch má dispečer přehled o pozici svých vozidel, díky kterému může velmi rychle vyhovět požadavku klienta na kontejner a řešit problémy s předstihem.

Ladislav Černý
Diskuze (0)