Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejnovější vstřikovače ušetří dalších 20 % paliva

Jan Mička
Diskuze (12)
V Detroitu vyvíjí nový systém vstřikování paliva do válců. Spotřeby by měla klesnout až o 20 %.

Za novým systémem vstřikování paliva do válců stojí americká společnost Nostrum Energy. Firma pod vedením Nirmala Mulye má velké zkušenosti z farmaceutického průmyslu, které při vývoji nového systému vstřikování využívá. Hlavní důraz je přitom kladen na rozprašovací zařízení, která mění kapalinu v aerosol.

Zatímco u starších konvenčních vstřikovačů dochází k odpařování paliva pouze za pomoci proudění vzduchu, novější si k tomu dopomáhají generátory ultrazvukových vln. Ty bojují proti povrchovému napětí kapaliny a tím zvyšují povrch vstříknutého paliva, což se projeví v lepším rozprášení a rychlejšímu odpaření dávky. Podle vyjádření Nostrum Energy nová geometrie hrotu vstřikování umožní až padesátkrát lepší rozprášení kapaliny, což zajistí lepší prohoření bez nároku na vyšší přísun paliva.

Podle Nirmala Mulye si lze celé zařízení zjednodušeně představit jako běžnou hlavici od sprchy. Vstřikovače bude možno aplikovat do vznětových i zážehových motorů, prozatím jsou však ve fázi testování nezávislými společnostmi.

Jan Mička
Diskuze (12)
Avatar - 300-Hurst
16. 6. 2014 17:11
Re: Bravo Amerika!
presne jak rikas, my jsme po zapadnim pobrezi nali cca 8000km s Dodge Grand Caravan, 3,6 pentastar (6-ti valec), mimochodem skvele auto na cesty, bylo nas tam 5 + bagly a kazdy mel sve pohodli. A zakolik myslis, ze jsme jezdily (na evropske pomery velke auto s automatem)? Za 8,5 litru 85 oktanoveho benzinu.
Nazory evropanu, kteri si ameriku nikdy nevyzkouseli, na vozovy pakr amiku - jsou jenom predsudky, predsudky a predsudky .... stejne tak jako ze automat je na nic, rikam dej evropanoj vyzkouset automat a k manualu se ti uz skoro nikdo nevrati ;-)
9. 2. 2014 11:37
Re: Vývoj ide dopredu.
:-) >:D Jistěééé, ale, bohužel, jen podle údajů v prospektech a technických průkazech.
8. 2. 2014 18:47
Vývoj ide dopredu.
Ak to takto pôjde ďalej, zakrátko budeme každých 1000 km naftu z nádrže odčerpávať, aby nepretiekla...
8. 2. 2014 16:39
Re: Bravo Amerika!
presne tak, ale teraz musia mat "argument" pre banky a inych investorov, aby do toho isli s nimi, tak prehanaju :-)
Avatar - WinDiesel
8. 2. 2014 16:01
Re: Bravo Amerika!
To s tim LPG mne ani nenapadlo. :yes: