Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neříkej mi baby! Je tady nové české auto: Kaipan Baby!

Jiří Baborský
Diskuze (45)
Manufaktura ze Smržovky v Jizerských horách se zapsala do povědomí motoristických nadšenců výrobou ultimativního roadsteru inspirovaného legendárním Lotusem 7.

Následoval podobně extravagantní počin s vlastním designem a technikou Škody Favorit, který se jmenoval Kaipan 14. Patnáctka pak byla jeho evolucí na bází Fabie 1.2 TSI.

Dodnes firma postavila přes 400 atraktivních roadsterů a nyní se pouští do nového segmentu trhu. Tím jsou auta pro patnáctileté řidiče, respektive pro držitele řidičského oprávnění základní skupiny AM. Právě představená novinka se jmenuje Kaipan Baby, designové vychází ze starších dospělejších bratrů, je ale mnohem menší.

Roadster pro patnáctileté řidiče s kompozitní karoserií na rámu z ocelových trubek se bude nabízet s naftovým motorem Lombardini 440 cm3/4 kW nebo jako elektromobil o výkonu 4 kW s dojezdem 40 až 80 km. Právě do elektrické verze, která by měla ujet kilometr za 35 haléřů, vkládá autor Michal Hradský největší naděje. „Kaipan Baby jsme navrhli především pro mladé řidiče, kteří s ním mohou jezdit do školy a poté za svými koníčky. Nepočítáme tedy s velkým nájezdem kilometrů, proto si myslíme, že elektrická varianta bude pro takové využití ideální.“

Aktuálně existuje jediný prototyp, který čeká poslední fáze testování a schvalování do provozu, do konce roku by měla být novinka připravena k výrobě a automobilka plánuje začít přijímat první objednávky. První zájemci by se měli dočkat přibližně touto dobou příští rok.

Výsledná cena je ještě v jednání, Michal Hradský pro orientaci uvádí částku 350.000 Kč. „Samozřejmě to není úplně málo, nicméně když si spočítáte, kolik času a financí některé rodiny investují do každodenního rozvážení svých dětí, začne dávat takové autíčko smysl,“ dodává autor projektu.

A aby šlo Baby používat po celý rok, pracuje už Kaipan na zastřešení s výklopnými dveřmi…

Základní údaje Kaipanu Baby
Délka3150 mm
Šířka1550 mm
Výška1200 mm
Pohonpřední kola
Pohotovostní hmotnost350 kg
Maximální rychlost45 km/h
Spotřeba diesel2,5-3,0 l/100 km

Jiří Baborský
Diskuze (45)
25. 9. 2016 09:59
Re: Kaipan
Tak už je všetko jasné ako facka!
25. 9. 2016 09:58
Re: Kaipan
Mal by si vedieť, že "Salaš, bača, ovca ... žinčice" je atrakcia pre CS turistov ;-)
Avatar - pallas
24. 9. 2016 15:47
Re: Kaipan
ten vlasatý je majiteľ a riaditeľ firmy
Otázka
Tento článok vyšiel 22.9. Dnes je 24.9. Nikto sem už nepíše. Prečo je teda tento odpad stále na titulke, keď lepšie a mladšie titulky už klesli hlboko dolu???
24. 9. 2016 07:46
Re: Kaipan
Tak pravil bača a šel pást ovečky na louku