Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová auta musí sama záchranáře upozornit na nehodu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)
Nové automobily v Evropské unii budou mít povinně zabudován výstražný systém, který v případě nehody automaticky upozorní záchranáře.

Opatření, které má zvýšit bezpečnost provozu na silnicích, schválili poslanci Evropského parlamentu. Mělo by platit pro auta vyrobená od října 2015.

Během roku 2012 zemřelo při dopravních nehodách na silnicích po celé EU zhruba 28.000 lidí a 1,5 milionu utrpělo zranění. Nový systém nazvaný eCall by podle české europoslankyně Olgy Sehnalové mohl každý rok ušetřit až 2500 životů. "ECall bude bezplatný, bude ku prospěchu každého řidiče v Evropě bez ohledu na to, jaké auto řídí," uvedla Sehnalová v tiskové zprávě EP.

Systém bude napojen na tísňovou linku 112 a v případě vážné dopravní nehody automaticky upozorní dispečery o poloze vozidla, jehož posádka je v nebezpečí. Automobilky by podle rozhodnutí europoslanců měly být připraveny instalovat eCall do nových vozů od října příštího roku, poslanci však nechali v normě otevřenou možnost pro posunutí tohoto termínu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)
15. 6. 2014 13:58
juro
bude to spustat airbag a simku na to urcite netreba kopu aut vie zavolat na 112 aj bez nej :-)
Avatar - KubikCv
28. 2. 2014 22:39
Re: Bude to fungovat?
zajímalo by mě jak to pošle data v místech se špatným signálem,jestli je možný něco jako datový spojení na 112?
28. 2. 2014 22:36
Re: Hmmm
To záleží. Čistě pro zajištění funkce automatického přivolání záchranné služby si vystačíš s jednosměrným systémem - samotná jednotka nemusí být nikde registrovaná, stejně jako nemusí být registrované telefony a předplacené SIM karty. Automobilky však nabízí komplexnější služby, jako třeba možnost nastartovat auto, odemknout dveře atd. Pak potřebuješ obousměrný. A je na automobilce, aby zajistila bezpečnost systému. Jedna z cest je, že ti dá auto jasně najevo, kdykoli je systém aktivovaný. Pokud by v systému používali identifikátory nezávislé na VIN a VIN neevidovali, tak by bylo mnohem těžší takový systém použít pro sledování lidí. Je to čistě otázka toho, jak věříš produktu.

Stejně jako takový registr zbraní je to něco v demokratickém státě celkem neškodného, pokud je to pořádně udělané. Stát tuhle službu neprovozuje, neměl by vytvářet nátlak na zabudování zadních vrátek do podobných systémů, neměl by přikazovat sběr a archivaci dat a bez soudního příkazu, nebo souhlasu majitele/ provozovatele nesmí provozovatel poskytnout údaje o poloze. Samozřejmě, nic není dokonalé. Stačí se podívat, co musí archivovat třeba telekomunikační společnosti.

Realita je, že mám ve všech autech satelitní vyhledávání kvůli pojišťovně. Pokud jde o sledování pohybu, nemám moc co ztratit.
28. 2. 2014 22:23
Re: Hmmm
Proč je povinné ESP? Chtějí zajistit, že to budou mít i levná auta, do kterých by se to nemuselo dostat ani za deset let. Osobně jsem však za možnost výběru.
Avatar - Pepa_007
28. 2. 2014 21:47
Re: Fízlsystém
Bacha. Na STK a policie bude kontrolovat funkčnost systému. ;-)