Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový parkovací systém v Benešově vydělává miliony

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Nový parkovací systém vydělal benešovské radnici od svého zavedení téměř dva miliony korun a podle zástupců města se osvědčil. Uvažuje se proto o jeho rozšíření.

Cílem více než stovky parkovacích automatů instalovaných loni na podzim v části Tyršovy ulice a na Malém a Masarykově náměstí je vytlačit z centra řidiče, kteří tam ráno odstaví vůz a parkovací místo celý den zbytečně blokují.

Náklady na osazení parkovacích automatů vyšly na 2,8 milionu korun. Koncem loňského roku radnice jejich provozem získala 440.000 korun a letos jí už přinesly do rozpočtu téměř 1,5 milionu korun. Investice se tedy podle radnice již brzy celá vrátí.

Nový systém funguje od loňského září. U každého parkovacího stání je jeden automat, který podle množství vhozených mincí ukazuje na digitálním displeji, jak dlouho může příslušný vůz na místě parkovat. Není stanovena žádná minimální cena, takže řidič může zaplatit třeba jen korunu, což mu postačí na tři minuty stání. Hodina tedy vyjde na 20 korun, což je stejné jako například na parkovišti u lékárny, kde funguje starý systém a kde je nutné zaplatit parkovné minimálně na hodinu. Na druhou stranu je tam možné dlouhodobé stání, které nové parkovací automaty neumožňují. Auto lze totiž před nimi odstavit nejdéle na čtyři hodiny.

Stejné automaty jako v Benešově byly v minulosti osazeny například ve Slaném na Kladensku nebo v Dobříši na Příbramsku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
10. 10. 2013 22:00
Re: Vydělává
Můžeš nějak rozvést svoji geniální myšlenku o autě v centru? Co je na tom za přepych? Tím že to bude zpoplatněné se ty auta nevytlačej, jen radnice z toho bude mít peníze. Nevšiml jsem si, že by se zpoplatněním někde centum vyprázdnilo.
Avatar - Pekelná Micinka
9. 10. 2013 19:36
Re: Vydělává
:yes:
9. 10. 2013 11:37
Re: Vydělává
Fakt je, že centra evropských měst nebývají zrovna stavěná na dnešní nároky. Řešit se to musí. Ale vymýcení aut není řešení. Co v tom centru bez aut bude? Jedna past na turisty za druhou?
9. 10. 2013 11:33
Re: Vydělává
To mi připomíná Top Gear. Byly stížnosti, že lidé ve městech nenakupují a jezdí do obchodních center na okrajích měst. TG navrhl řešení - dovolte lidem ve městech parkovat. :-) A tentokrát mají pravdu. Řidiči nepřestanou jezdit autem, prostě pojedou jinam. (Myslím, že se bavili o konkrétním městě, ale už si nepamatuji o kterém, tak jsem to napsal obecně.)
9. 10. 2013 10:58
Re: Vydělává
Stejně dopadla Ostrava. Centrum je prázdné, prochází se tam jen státní zaměstnaneci, studenti, nezaměstnaní a důchodci. Pracující člověk musí do obchodních center. Obchodní centrum chápe, že auto vozi lidí co maji peníze a tak staví parkoviště zdarma. Město řídí zloději, kteří raději utrácejí peníze za nesmyslné projekty pod vidinou úplatku, než aby něco řešili zadarmo a bez utrácení. A tak se naopak staví na cesty betonové zábrany a za parkování vybírají majlant "kamarádí" nebo se staví parkovací domy za městem, kde se boji parkovat i Chuck Norris. No a když ti s penězi skončí v obchodním centru, tak se tam přesunuly obchody, a za nimi pak nakonec i ti důchodci a studentni.