Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odemkněte si auto mobilem: Bondovská vychytávka od Hyundaie

Michal Fokt
Diskuze (42)
Hyundai představuje Connectivity Concept: patrně agentem 007 inspirovanou techniku, umožňující k odemčení a nastavení auta použít chytrý telefon.

Do auta se dá dostat mnoha způsoby. Když pomineme starou dobrou cihlu, můžeme použít klasické odemykání pomocí dálkového ovládání, přičemž následně použijeme na nastartování klasický klíč. Nebo lépe - za pomoci keyless systémů lze odemknout a nastartovat vůz i bez nutnosti držet ovladač v ruce. Jenže ho s sebou fyzicky musíte mít. I tohle už by mohlo ale pomalu vypadat jako přežitek, Aston Martin ve spolupráci s hodinářskou firmou Jaeger-LeCoultre vymyslel hodinky Transponder, díky kterým už žádný klíč nebo kartu potřebovat nebudete. Jenže to má háček - musíte mít na ruce ty hodinky.

A hodinky už jsou dnes vcelku postradatelným módním doplňkem. Naštěstí však existuje předmět, bez kterého dneska už málem ani nejdeme vynést odpadky - telefon. A kdo dnes nemá smartphone, je společenský dinosaurus, odsouzený k zániku. A z tohoto předpokladu vychází Hyundai, jenž představil svůj Connectivity Concept, jenž umožňuje přístup do automobilu právě prostřednictvím smartphonu.

Stačí spustit dotyčnou aplikaci a pak mobil přiblížit k senzoru NFC (Near Field Communication), umístěnému na řidičově okně, čímž dojde k odemčení vozu. Následně položíte teefon na středovou konzoli a rázem dojde k aktivaci uživatelského profilu vozu, zahrnující řidičova oblíbená rádia, hudbu, ale třeba i nastavení polohy sedadla a zpětných zrcátek. Současně lze ovládat mobil prostřednictvím dotykového displeje automobilu. Není třeba se přitom obávat vybití smartphonu, zatímco komunikuje s automobilem, bezdrátově se totiž dobíjí.

Celý komplexní komunikační systém by měl být ve spolupráci s Broadcom Corporation hotový do roku 2015 a že nepůjde jen o specialitku pro horních deset tisíc naznačuje i to, že se Connectivity Concept představil na palubě obyčejného hatchbacku Hyundai i30.

Michal Fokt
Diskuze (42)
Avatar - vabis
29. 12. 2012 03:45
omg
Jůndaj už neví, jak by ty prstíčky do zadku kupujících strčil. Dyť je to kravina, hledat telefon, mít signál, vybitá baterie, kdesi v podmenu lovit fci otevírání omg. Zmáčknu tlačítko na klíčku a mám to. Pomineme že Jůndaj bude mít v zimě vybitou baterii, tak mechanicky si telefonem už človek neotevře.
28. 12. 2012 22:23
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Přesně. Problém je, že běžný telefon není kompatibilní s dnes používanými technologiemi. Mně třeba v telefonu hodně chybí podpora ZigBee. Mohl bych teoreticky místo něj používat Bluetooth, ale ZB nabízí řadu výhod. Pointa toho, co dělalo Audi, byla možnost upravit nastavení doma. Včetně plánování cest, ovládání vyhřívání, dálkové kontroly prostoru vozu. To jsou věci, které klíč neumí. Ale mohl by, když na to přijde, pokud by šel připojit k jinému zařízení. Možných přístupů je několik. Tenhle se mnou nic nedělá. Radši budu používat stávající bezklíčový vstup a start. Při odemknutí si auto profil stáhne, ví, jak mám sedačku, volant, jestli mi má sloupek řízení zvednout, sedačku odsunout, pokud mám zapnuté automatické ukládání, tak se veškeré změny při odchodu na klíč zase uloží a za celou dobu na něj ani nemusím sáhnout.
Avatar - Ronault.
28. 12. 2012 13:15
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Tohle je samzřejmě zajímavý projekt, ale v praxi, pokud nejsou systémy kompletně spojené, nevidím výhodu třeba před 12 let starou renaultovskou kartou nebo MB "klíčkem" (tuším prvně v "E-Coupe"?), která se vlezla do peněženky a všechna data o nastavení sedadla, zrcátek a rádia si pamatovala taky.
Samozřejmě teď je těch možností více, navigace, videa, propojení s googlem atd., takže to již běžná karta nepojme.
Avatar - white label
28. 12. 2012 12:28
Re: Cože ?
VYdět jsi je rozhodně nemohl... ;-)
28. 12. 2012 12:18
NFC
NFC pouzivam v aute jiz davno, takze proc ne

to ze jednoho dne prijde nekdo s moznosti odemikani auta pomoci telefonu se dalo cekat, jen jsem asi nejak myslel ze to udela nejaka "prestiznejsi" znacka typu Mercedes nebo BMW, neco na zpusob, ze mobil auto nejen odemkne, ale i nastavi/sparuje zarizeni k sobe, tedy jak auto, tak telefon prenastavi podle nastaveni telefonu ktery zdetekuje a ktery se s majitelem usadi na misto ridice

ja si do auta dal NFC stitek ktery me telefon prenastavuje na navigaci a hudebni prehravac, plus par drobnych nastaveni v jasu, hlasitosti a podobne, tak aby me to vyhovovalo v aute, kdyby se me auto casem kuprikladu prenastavilo i co se sedacky/volantu, tak bych se urcite nezlobil :-)