Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ODS chce na části dálnic zvýšit rychlost na 150 km/h

redakce AUTO.CZ
Diskuze (103)
Návrh strana prezentovala v rámci svých volebních priorit bez toho, aby uvedla konkrétní úseky komunikací, kterých by se změna měla týkat.

Občanská demokratická stana navrhuje zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na vybraných úsecích dálnic na 150 kilometrů v hodině ze současných 130 km/h a zároveň zpřísnit postihy pro řidiče, kteří by jí nedodržovali. Podle dopravních expertů jde ale o nebezpečný návrh, který by mohl mít za následek nárůst závažných dopravních nehod.

Podle prorektora pražské ČVUT a experta na dopravu Petra Moose to není dobrý nápad a doufá, že jde jen o typický předvolební slib. Dálniční tělesa jsou podle něj konstruována pro rychlost 130 kilometrů v hodině. Jsou sice úseky, kde by parametry umožňovaly rychlejší jízdu, ale jen za předpokladu ukázněné jízdy. To ale zkušenosti s ukázněností českých řidičů vylučují a navíc je takovýchto míst velmi málo, míní.

Zvyšování rychlosti by navíc bylo nebezpečné i kvůli průměrnému stáří vozidlového parku, který v Česku dosahuje 14 let. Vlastnosti takto starých aut už zdaleka neodpovídají novým vozidlům a zejména mladší nezkušení řidiči by mohli přecenit nejen své schopnosti, ale i možnosti vozidla, dodal Moos s tím, že se obává, aby povolení rychlejší jízdy nezvýšilo množství dopravních nehod s fatálními následky.

Stejný názor zastává i František Lehovec ze stavební fakulty ČVUT, podle kterého není k navyšování rychlosti důvod. S výjimkou Německa, kde navíc neomezené rychlostní limity platí jen na části dálniční sítě, není v Evropě žádný jiný stát, který by vyšší rychlost než 130 kilometrů v hodině zavedl. Zvýšení rychlosti v Česku by navíc při relativně krátké délce dálniční sítě nepřineslo výraznou časovou úsporu, která by mohla vyvážit možná rizika s tím spojená.

Zvýšením rychlosti na silnicích odpovídajících parametry dálnicím se zabývalo ministerstvo dopravy za působení bývalého ministra Zbyňka Stanjury (ODS). Tehdy ale šlo o možnost zvýšit rychlost na silnicích prvních tříd, které mají oddělené jízdní pruhy a i dalšími parametry odpovídají dálnicím ze současných 90 kilometrů na 130 kilometrů v hodině. Uvažovalo se například o spojení mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Příslušnou novelu zákona o pozemních komunikacích ale nestihla Poslanecká sněmovna před svým rozpuštěním odhlasovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (103)
4. 10. 2013 23:39
Re: Dnešní realita?
"aby to jelo"? I když toho japonce budeš podtáčet pod volnoběžný otáčky, pojede líp, než Fóbie >:D Starý osmiventily ve Felicicích jezdily líp, než HTP...
Avatar - Julča
3. 10. 2013 11:06
Re: Dobrý nápad
Tou Fabii mě nestraš, zase nebudu spát! :-!
Avatar - Julča
3. 10. 2013 11:02
Re: Modrejm ptákům nepomůže ani 200 km/h
Ale jen kdyby jim už konečně někdo šlápl na zobák, eventuálně nakopal do kulí! :-!
3. 10. 2013 10:44
Re: volby
Muzu vedet ceho tim neplatnym hlasem docilis? :-)
Avatar - Barrichello
3. 10. 2013 09:41
Re: snižte rychlost na 110 km/hod
A ty vidíš někde demokracii?? >:D