Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Omezení při smogu chce Praha schválit do poloviny října

redakce AUTO.CZ
Diskuze (61)
Pražský magistrát nechá připravit studii proveditelnosti dopravních opatření, která by mohla platit v době smogových situací. Na jejím základě rozhodne o finální podobě takzvaného regulačního plánu.

Současný návrh počítá s tím, že při nejvážnějším stupni znečištění by po městě nesměly jezdit nákladní automobily nad šest tun a polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. Řád měl být schválen do poloviny října, původně měl platit už letos v zimě.

Vypracování studie proveditelnosti zadá externí projektantské firmě příslušný magistrátní odbor a vyjde na zhruba dva miliony korun. Má zahrnovat kompletní návrh dopravních opatření, navrhne místa uzavírek, objízdné trasy či úpravy dopravního značení.

Studie má být hotova do konce září a na jejím základě bude poté dopracován regulační řád a vypořádány připomínky, které k jeho návrhu dorazily z různých institucí. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je potíž například s opatřením umožňujícím vjezd pouze vozům se značkou končící sudou či lichou číslicí. "Problém mohou mít řidiči, kteří přijeli do města na noční, a pak potřebují odjet, protože jim skončí práce. Jenže začne ve 03:00 platit nějaká regulace," řekl Dolínek. Zavedení může zkomplikovat podle něj také neexistence částí vnitřního a vnějšího silničního okruhu. Dopravu by nebylo kam odklánět.

Kromě samotných dopravních opatření magistrát vypracuje také plán činnosti jednotlivých městských organizací a odborů v případě vyhlášení smogové situace.

Opatření má platit v době vyhlášení takzvaného stavu regulace, tedy nejhoršího stupně znečištění. Při jeho vyhlášení musí omezovat provoz i výrobní podniky. Za posledních 12 let byl tento stav vyhlášen čtyřikrát. Zákaz vjezdu pro polovinu osobních aut a nákladní vozy nad šest tun má platit po celém území Prahy s výjimkou Pražského okruhu a dálnic D8, D10 a D11 s jejich propojením přes Kbelskou a Vysočanskou radiálu.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině měřicích stanic překročil dvanáctihodinový průměr škodlivin hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že průměr překročí 150 mikrogramů na metr krychlový.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (61)
Avatar - Ozzman
13. 4. 2018 08:27
Re: Nejlepší by bylo
Kdyby si pozorně četl můj původní příspěvek, tak zjistíš, že ti není otočka líní a zhyckani ti, co jezdí po dobře dostupných trasách MHD denně. Já taky dnes jedu naftový kombík sám, takže já tě střílet nebudu.
13. 4. 2018 07:27
Re: Dolínku
Stále sa dajú kúpiť MPI benziňaky. A tie nove s priamym vstrekom už majú filter.
13. 4. 2018 07:25
Re: Dolínku
Pevne častice od kolies nie sú tak malé a škodlivé ako tie z motora a brzd.
Avatar - Beefcake
12. 4. 2018 17:29
X
V Praze je blaze.
12. 4. 2018 17:27
Re: Nejlepší by bylo
Hm, to je trochu otocka - nejdrive lini a zhyckani, najednou uznavas, ze to neni tak jednoduche. Verim, ze v autech po Praze bude spousta takovych, ale spolehlive poznat nejdou a proto je lepsi nesoudit. Zitra musim autem, pojedu sam v kombiku. Mam se pripravit, ze me nekdo serve, nebo rovnou streli do nohy?