Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otevření muzea karosářství ve Vysokém Mýtě se možná pozdrží

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Dokončení Muzea českého karosářství ve Vysokém Mýtě může zdržet nové výběrové řízení.

Původně mělo být slavnostně otevřeno 7. června k výročí narození Josefa Sodomky, majitele známého místního automobilového podniku. Kvůli vadám projektové dokumentace však radnice musela vyhlásit další tendr na dodatečné vícepráce, otevření by se tak mohlo konat až na podzim, řekl dnes novinářům starosta Miloslav Soušek.

"Neustále narážíme na chyby v projektové dokumentaci. Museli jsme na vícepráce vyhlásit výběrové řízení v režimu velké zakázky, kde jsou dlouhé lhůty," uvedl starosta. Nevylučuje, že se původní termín stihne, není to však jisté. "Pokud by skutečně došlo ke krizové variantě, otvíralo by se muzeum během městských slavností počátkem září," řekl tajemník Pavel Nádvorník.

Radnice si najala na posouzení závad projektu a vzniklých dalších nákladů soudního znalce. Zjištěné škody bude uplatňovat po dokončení stavby vůči zpracovateli projektové dokumentace.

Muzeum vzniká s podporou evropských dotací z budov bývalého soudu a vězení na náměstí Přemysla Otakara II. Oba objekty podstupují rekonstrukci, vzniká také nový spojovací objekt mezi nimi. Kromě muzea karosářství najdou v objektech místo také informační centrum a výstavní prostory Městské galerie. Připravují se už expozice muzea.

Původně mělo muzeum stát 104 milionů korun. Po volbách nové vedení města projekt redukovalo na 85 milionů korun, stavební část byla vysoutěžena za 57,5 milionu korun včetně DPH. Mýto na muzeum získalo evropskou dotaci a státní příspěvek v celkové výši téměř 50 milionů korun. Moderní přístavba nebude patrová, v budově vězení se nezpřístupní podkroví a v bývalém objektu soudu se lidé nepodívají do suterénu.

Radnice musela překonávat obtíže se špatnou statikou soudu, která byla zjištěna v průběhu stavby a prodražila ji o několik milionů korun. Nynější vícepráce si vyžádají další miliony.

Josef Sodomka se narodil 7. června před 100 lety. Firmu na výrobu kočárů zakládal ještě v 19. století jeho otec, syn se pak věnoval karosování automobilů. Firma Carrosserie Sodomka "oblékala" vozy mnoha českých firem, například Aero, Laurin & Klement, Praga, Škoda a Tatra, ale i zahraničních, včetně vozů Bugatti, Ford, Lancia a Rolls-Royce. Nástupnickou společností firmy je dnes výrobce autobusů Iveco Czech Republic, dříve Karosa.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
1. 2. 2014 22:08
Držím palce.
Ja im držím všetky palce. Pán Sodomka bol PÁN KAROSÁR, dnes by sme ho nazvali dizajnérom, takú osobnosť a automobilovú históriu môžu Čechom všetci závidieť. Škoda, že v minulosti sa mu takej pocty nedostávalo...