Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parkovací kamera: Od 2014 v USA povinná výbava

David Bureš
Diskuze (13)
Americké ministerstvo dopravy plánuje, že od modelového roku 2014 budou všechna auta prodaná ve Spojených státech vybavena zadní parkovací kamerou.

Nová povinná výbava má snížit počet nehod při jízdě vzad. Podle statistik ve Spojených státech každoročně zahyne během couvání téměř 300 osob, dalších 18.000 se zraní.

Kolize se většinou stávají na příjezdových cestách a parkovištích, asi polovinu mrtvých tvoří děti do pěti let. V téměř 70 % případů je viníkem člen rodiny.

Úřady tvrdí, že povinné zadní parkovací kamery ročně zachrání asi 100 životů a předejdou až 7000 zraněním. Couvací kamera bude povinně ukazovat předměty 6 metrů za automobilem a 1,5 metru po jeho stranách.

Pokud bude nové nařízení schváleno, bude se zavádět postupně ve třech krocích. Automobilky budou muset během modelového roku 2012 vyrábět 10 % modelů s parkovací kamerou, o rok později bude toto číslo zvýšeno na 40 %. Od modelového roku 2014 už budou parkovací kamery povinné u všech vozidel do 4,5 tuny.

Mezi nejlevnější automobily se zadní parkovací kamerou na českém trhu patří Ford Fiesta. Ford si za couvací kameru se zobrazením ve vnitřním zpětném zrcátku účtuje příplatek 17.000 Kč.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - white label
10. 12. 2010 00:32
Re: USA
Pro povinné couvací kamery nejsem, ale jsem všemi deseti pro povinné parkovací senzory v zadním nárazníku. Sám mám dlouhodobější zkušenosti (ve více vozech) s obojím (včetně automatického parkovacího asitentu) a zatímco bez (aspoň) zadních parkovacích senzorů si své auto pomalu nedovedu představit, tak naopak couvací kameru považuju spíš za "hračku" a určitou atrakci při předvádění toho, co všechno auto umí. Jedna kamera nikdy neuvidí tak velký prostor a "úhel", jako čtyři samostné senzory, navíc se dá i na menším LCD leccos přehlédnout a podle mých zkušeností, mnohem snáz, než přeslechnout, navíc dnes většina továrních parkovacích senzorů zobrazuje místo a vzdálenost překážky i graficky na LCD, takže by jste je museli přeslechnout i přehlédnout zároveň...
Avatar - kolmar
9. 12. 2010 23:50
Re: USA
Tieto svoje hlupe reci si mozes strcit vies kam. Ak nepochopis jadro prispevku, tak si ho precitaj viac krat, a ak ho nepochopis stale, tak vyhladaj odbornu pomoc, ale neurazaj tu inych ok?

Anonym v prispevku podomnou to naznacil presne. Otec nevie/nevidi kde ma dceru ked cuva?! Ano, napisem to tu este raz, usa a individualita je mi na smiech. O chvilu bude povinne, aby pri zaradeni spiatocky ich auto upozornilo aby sa pozreli za neho lebo idu cuvat. Cim dalej tym viac primitivnosti na svete, pricom sud im da zapravdu - ale to uz tu nepatri.

Neviem nacom jazdis ty, no ja na vsetkom moznom, aj na nakladnych autach co maju na dlhzku viac nez 6 metrov a nemaju spatne zrkadielko vo vnutry aby som videl za seba... Ako som uz pisal, ano - vplyva to na bezpecnost, no zaklad bezpecnosti je vodic ktory dava pozor!

PS: Podla tvojej poslednej vety vidno z akou to "kapacitou" mame tu cest...cize skoda slov :no:
9. 12. 2010 18:55
Re: Souhlas
No právě - když se uváží, čím většina Ameriky jezdí, tak to nebude mít skoro žádný auto. V článku stojí, že to bude platit jen pro auta pod 4,5t. Nejsou ty jejich pickupy náhodou těžší??? 8-s
Avatar - niko78
9. 12. 2010 18:49
Re: To zas bude žalob
ak by sa kamera pokazila tak by to mohlo zablokovat spiatocku v auto.prevodovkach a kto ma mechaniku tak to proste hasne motor >:D >:D >:D
9. 12. 2010 17:36
Re: USA
Ad absurdum, když zůstaneme doma a nebudeme jezdit, tak zachráníme všechny. ;-) To bylo něco k zamyšlení, teď vážně.

Otázka zní, jak se jezdí. V tom článku zmínili velmi zarážející fakt, že 50 % mrtvých jsou děti do pěti let a v 70% za to můžou členové rodiny. Tomu tedy říkám síla. Pokud jsou tak neodpovědní, že neupozorní ani své děti na to, že pojedou vozem, nejsem si plně jistý, že kamera bude spásou. Pokud jsem to pochopil špatně a je to o tom, že svým couvajícím vozem vjedou někomu do cesty, a to je smete, tak před tím je kamera stejně neochrání.

Tím celým nechci říct, že by se neměla bezepčnost něčím takovým podporovat, ale pokud hodlají zvyšovat bezpečnost takovými zákony, tak by měli spíše začít učením opravdu kvalifikovaného řízení.