Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Počet vozidel na plyn CNG roste, v ČR jich jezdí 3075

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Vysoké ceny pohonných hmot zvyšují popularitu vozidel poháněných stlačeným zemním plynem (CNG).

Jen za letošní rok přibylo na českých silnicích více než 500 vozů na CNG a celkem jich v tuzemsku jezdí kolem 3075. Dopravu na plyn podporují také firmy výstavbou nových plnících zařízení CNG. ČTK o tom informovala Česká plynárenská unie (ČPU).

V Česku v současnosti funguje 34 veřejných plnících stanic CNG. Nedávno byla jedna otevřena v Jihlavě a další bude brzy zprovozněna v pražských Jinonicích. V Česku také existují desítky domácích plniček CNG.

Do trendu CNG v dopravě se již zapojila řada firem a provozovatelů čerpacích stanic. Například společnost Vemex nedávno uzavřela spolupráci s firmou Lukoil o výstavbě nových plnících stanic. V tomto směru se angažují také E.ON či Pražská plynárenská.

Infrastruktura plnících zařízení CNG v ČR však stále silně zaostává za některými evropskými zeměmi. Například v Rakousku funguje celkem 220 plnících zařízení CNG pro veřejnost, v Itálii je jich 840 a v Německu 900.

Markéta Schauhuberová z ČPU věří, že Česko brzy svou síť také patřičně rozšíří. "Do roku 2020 se u nás očekává nárůst současného počtu na 300 až 400 stanic," uvedla.

Z 3075 vozidel na CNG v ČR tvoří většinu osobní a dodávkové automobily, kterých je přes 2600. Zhruba 326 vozů na stlačený plyn tvoří autobusy. Zbytek jsou komunální a další vozidla.

Spotřeba CNG v loňském roce dosáhla deseti milionů metrů krychlových, což byl meziroční nárůst o 24 procent.

Kromě ekologických pozitiv lákají k využití CNG v dopravě zejména nižší náklady. Litr benzinu či nafty stojí přes 33 korun. "Na plyn se jezdí za polovinu," tvrdí Schauhuberová.

"Do roku 2020 EU počítá s náhradou 20 procent klasických ropných pohonných hmot alternativními palivy, z toho s polovičním podílem CNG. To představuje asi 23,5 milionu vozidel na CNG a 20.000 CNG stanic v Evropě," dodala Schauhuberová.

Podobný trend panuje na trhu s elektromobily. Energetické firmy se předhánějí s výstavbou nabíjecích stanic a předpovídají těmto vozům světlou budoucnost zejména kvůli malé ekologické zátěži. V Česku je zatím elektromobilita v začátcích, automobilů na elektřinu jezdí jen několik desítek.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
20. 7. 2011 23:29
Škoda jen,
že CNG ničí motor podstatně víc než benzín a taky víc než LPG. Jde hlavně o extrémní teplotu hoření a spalin.