Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokles prodeje automobilů v EU v září se zrychlil

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Nová auta se v Evropské unii v září prodávala o téměř jedenáct procent hůře než minulý rok.

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně snížil o 10,8 procenta na 1,1 milionu vozů po srpnovém poklesu o 8,9 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější propad za posledních 12 měsíců. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Za první tři čtvrtletí letošního roku se prodej snížil o 7,6 procenta na necelých 9,4 milionu vozů. Jediným velkým trhem, který minulý měsíc vykázal růst, byla Británie. V Německu, jež je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej snížil o 10,9 procenta.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU minulý měsíc meziročně klesl o více než čtyři procenta na 42.314 vozů. Od začátku roku však mírně stoupl na 359.462 vozů. Tržní podíl společnosti se tak v období od ledna do září zvýšil na 3,8 procenta z 3,5 procenta před rokem, napsala ACEA.

Poradenská společnost LMC Automotive v srpnu předpověděla, že celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových aut letos stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů. V Evropě však LMC očekává pokles prodeje o pět procent na 18,2 milionu vozů.

Evropský trh tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle LMC stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů. Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce oznámil, že prodej osobních aut v Česku od ledna do září vzrostl o téměř tři procenta na 131.059 vozů. V posledních třech měsících se ale poptávka propadla a v samotném září klesla o čtyři procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - Hammunasakra
18. 10. 2012 22:08
Re: Pokud EU krizi překoná
Popravdě vidím to TAK "vážně" - že velmi brzy by mohlo být (až) "nebezpečné" ukazovat že MÁTE peníze.. :-|
..a politici na obou stranách Atlantského oceánu situaci moc NEpomáhají (možná právě NAOPAK ;-\
PS: Popravdě krize byla "nutná" - docela VELMI MNOHO věcí se dělalo "špatně", ale..
..jsem (opravdu) docela ZVĚDAVÁ kam až to "zajde" (a jestli jsou politici opravdu TAK (neskutečně) "p.tomí", nebo je za tím "vyšší plán" (mne by napadla ta fiskální unie - to by jakýs takýs smysl DÁVALO
Avatar - Barrichello
18. 10. 2012 10:21
Re: Pokud EU krizi překoná
Už zpomaluje i čína, další rána pro evropu která tam vyváží luxusní zboží a auta.
[odkaz]
Avatar - Hammunasakra
18. 10. 2012 02:47
Re: Pokud EU krizi překoná
..mám pocit že to (v Evropě) je dnes možná hlavně "hra" o FISKÁLNí unii (a PAK "skončí" krize) - jestli ne, tak jsou politici ještě DALEKO pitomější (ekonomicky NEsvéprávnější) než jsem si myslela... ;-)
Avatar - Barrichello
17. 10. 2012 14:15
Pokud EU krizi překoná
můžou prodej stoupnout, resp. 100% stoupnou.

Problém je , že to že by UEU krizi přísští rok překonalo je zcela nareálné a otázka je zda jí vůbec překoná....

Nebo jestli dojde k rozpadu EU-RVHP >:D >:D