Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor na D1: Dopravní tepna bude na půl dne uzavřena!

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Pozor při plánování cesty po D1: dálnice bude o víkendu na půl dne zcela uzavřena kvůli bourání mostu.

Nejstarší česká dálnice bude od večera 8. do rána 9. června zcela uzavřena. Ředitelství silnic a dálnic plánuje demolici mostů, o jejichž vlastnictví se donedávna soudilo s obcemi. Soud nyní rozhodl a zanedbané mosty půjdou k zemi.

Zkomplikuje se tak už nyní zhoršená situace na dálnici D1, protože kvůli stržení prvního mostu v seznamu, ležícího na 107. kilometru dálnice, budou stavbaři muset celou komunikaci uzavřít. Stane se tak mezi sobotním večerem a nedělním ránem 8, resp. 9. června mezi Humpolcem a Jihlavou, přípravné práce však omezí provoz už v pátek. Stavbaři totiž už v šest ráno uzavřou stoupací pruh směrem na Prahu, odpoledne bude pro změnu uzavřen rychlý pruh. Dají se zde proto očekávat kolony. Objízdná trasa by měla vést po silnicích I/34 a I/38 přes Havlíčkův Brod.

ŘSD se o zanedbané mosty soudilo s obcemi, požadovalo totiž, aby si je opravily obce na své náklady. Soud však rozhodl, že je musí opravit ŘSD a tak byla jejich oprava či nová výstavba zahrnuta do projektu na modernizaci dálnice. Často jde o mosty, po nichž vede pouze obslužná komunikace či cyklostezka – to je i případ mostu na 107. Kilometru, který však ŘSD znovu postaví. Část z mostů však ŘSD znovu stavět nehodlá, s čímž nesouhlasí místní zprávy, podle nichž nemají zemědělci často jinou možnost jak se na svůj pozemek dostat.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)