Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha připravuje zvýšení povolené rychlosti na řadě míst

Ondřej Láník
Diskuze (27)
Od začátku července, kdy nabyl účinnosti nový silniční zákon, řidiči více respektují omezení rychlosti a některá rychlostní omezení proto ztrácejí smysl. Vedení hlavního města zahájilo jednání o odstranění některých rychlostních omezení na území Prahy.

Od začátku července, kdy nabyl účinnosti nový silniční zákon, řidiči více respektují omezení rychlosti a některá rychlostní omezení proto ztrácejí smysl. Vedení hlavního města ve snaze zlepšit plynulost dopravy, zahájilo jednání o odstranění některých rychlostních omezení na území Prahy. Zpráva přichází po tom, co letos v květnu magistrát zveřejnil plán na pořízení techniky pro sledování dodržování rychlosti na území hlavního města, který počítá s rozpočtem 37 milionů korun.

Hlavní město Praha začalo posuzovat ve větším rozsahu účelnost užití dopravních značek omezujících nejvyšší dovolenou rychlost. Většina navrhovaných úprav těchto dopravních značek a zvýšení rychlostního limitu se týká tzv. páteřních a sběrných komunikacích, které jsou ve správě Magistrátu hl. m. Prahy. A jsou z hlediska dopravního využití nejvýznamnější. V těchto případech je při posuzování možnosti zvýšení rychlostního limitu brán zřetel zejména na technické parametry komunikací, vzdálenost obytné zástavby, na již realizovaná protihluková opatření a hustotu provozu.

Z rychlostních komunikací se navrhované úpravy se týkají např. Zlíchovského tunelu, Barrandovského mostu a dalších rychlostních komunikací či jejich úseků – např. Strakonické či Jižní spojky (přehled příkladů v příloze). Na dalších páteřních komunikacích je také v souvislosti s uvažovaným zvýšením rychlostního limitu nezbytné zohlednit pěší provoz. To se týká např. úseků ulic Chlumecká nebo Modřanská (další příklady v níže uvedené tabulce).

Současně je posuzována i vhodnost omezení rychlosti na komunikacích v blízkosti škol. Je uvažováno o využití možnosti časového omezení platnosti značky povolující vyšší rychlost. Přesný časový rozsah omezení bude stanovován podle konkrétních podmínek a jedním z rozhodujících faktorů bude bezpečnost pěších.

Magistrát hlavního města také připravil pro motoristy možnost prověřit správnost údajů, které ukazuje jejich rychloměr. Ve středu 26. července 2006 od 9.00 do 18.00 hodin umožní Městská policie hl. m. Prahy všem zájemcům ověřit si správnost údajů rychloměrů ve svých motorových vozidlech pomocí radarů, které jsou úředně ověřeny. Akce se koná v prostoru Letenské pláně.

Příklady komunikacích s návrhem na zvýšení nejvyšší povolené rychlosti
KomunikaceÚsekNyní[km/h]Návrh [km/h]
Zlíchovský tunelcelý50 b70
Strakonickárampa na Barr. most - Moulíkova60 b, 50 z70
Barrand. mostcelý50 z70
Jižní spojkaBarrandovský most – Švehlova80 z100 v době 23 – 05 h
Jižní spojkaRabakovská – Průmyslová80 z100 v době 23 – 05 h
Štěrboholská spojkaPrůmyslová – Pražský okruh (Českobrodská)80 z100 (bez časového omezení)
Pražský okruhČeskobrodská – Novopacká – hranice Prahy100 bdemontáž (130 z)
CínoveckáĎáblická – hranice Prahy80 z110 b, příp. (130 z)
K BarrandovuŠtěpařská – Pražský okruh50 b70
ChlumeckáOcelkova - Novopacká50 z70
KamýckáDvorská – hranice Prahy50 z70
ModřanskáJeremenkova - Branická50 z70
ČeskobrodskáPod Táborem - Spojovací50 z70
Podbabská, RoztockáVÚ Vodohosp. – Kamýcká (mimo přechody)50 z70
RadlickáVýmolova - Puchmajerova50 z70
JeremiášovaPlzeňská - Sárská50 z70

Legenda

b – omezení rychlosti značkou typu B 20a

Z – omezení rychlosti ze zákona (50 km/h, 80 km/h)

Ondřej Láník
Diskuze (27)