Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PRE chystá otevření další dobíjecí stanice pro elektromobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Elektřina je prozatím zdarma.

Společnost Pražská energetika (PRE) v nejbližších dnech otevře svou čtvrtou veřejně přístupnou nabíjecí stanici pro elektromobily v Praze. Bude umístěna v garážích Slovan na Praze 1. Do konce roku chce firma vybudovat 20 stanic na dobíjení elektrických vozidel.

Stávající dobíjecí stanice PRE v garážích pražských obchodních center Chodov a Černý Most a v centru Prahy využívají především majitelé elektrokol. Dobíjení elektrických automobilů u těchto stanic totiž trvá až osm hodin. PRE chce proto v budoucnu zahájit provoz nabíjecích stanic, které vozidlo nabijí do 15 minut.

Pražská energetika v současnosti koordinuje postup v oblasti elektromobility s dalšími energetickými firmami. Jde o sjednocení standardů pro využívání tuzemských dobíjecích stanic. "Chceme, aby zákazník PRE v Praze mohl například bez problémů nabít svůj elektromobil u jiného provozovatele v Plzni," řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Společnost ČEZ se chystá do konce roku postavit 50 dobíjecích stanic pro elektromobily. V oblasti elektromobility v ČR se angažují také například RWE či E.ON.

Prozatím poskytuje PRE uživatelům nabíjecích stanic elektřinu zdarma. Časem se ji chystá zpoplatnit, zatím ale zvažuje možnosti placení. Jednou z možností může být podle Holubce například zavedení zvláštních platebních karet. Zabývá se také otázkou plateb za parkování u dobíjecích stanic v garážích a nákupních centrech. Někde je parkování zdarma, jinde se PRE bude snažit dohodnout s provozovateli parkoviště na výhodnějších sazbách pro klienty s elektromobily.

Zkušenosti v oblasti elektromobility PRE čerpá od svého akcionáře, německé společnosti EnBW, která ve Stuttgartu půjčuje zákazníkům elektrokola či elektroskútry a na základě jejich podnětů rozvíjí infrastrukturu pro elektrická vozidla. PRE umožňuje bezplatný pronájem elektrokol na jednu hodinu. Od 9. do 16. dubna pořádá PRE Týden pražské elektromobility, prostřednictvím kterého chce širokou veřejnost seznámit se současným stavem techniky dopravních prostředků poháněných elektřinou. Součástí akce budou zkušební jízdy či výstava elektromobilů v centru Prahy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)