Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Evropě by měl být letos rekordní

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Celosvětový prodej automobilů bude v letošním roce navzdory útlumu poptávky v Evropě rekordní. Uvedla to agentura DPA, která cituje studii německého Centra automobilového managementu.

Sledováno bylo 12 automobilových koncernů s celosvětovou působností. Jejich celkový prodej se má letos zvýšit zhruba o 3,5 procenta na 71 milionů automobilů. V příštím roce by se měl prodej zvýšit o další tři procenta na 73 milionů vozů.

Japonská společnost Toyota Motor si letos udrží pozici největší světové automobilky s počtem 9,75 milionu prodaných vozů. Těsně za ní by měl skončit americký konkurent General Motors (9,70 milionu vozů). Na třetí příčce by měl zůstat německý rival Volkswagen (9,60 milionu vozů).

Studie také uvádí, že prodej všech tří zmíněných automobilek by příští rok mohl vůbec poprvé překročit hranici deseti milionů vozů.

Poptávka po autech v Evropě je kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku už delší čas pod tlakem. Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. V poslední době se však na evropském automobilovém trhu objevují známky oživení.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - peter_ko
13. 11. 2013 11:57
Prodej aut v Evropě by měl být letos rekordní...
Rekordný v čom? Najnižší od roku 1990? Alebo najvyšší od roku 1975?