Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v USA v květnu překvapivě stoupl

redakce AUTO.CZ

Prodej nových automobilů ve Spojených státech se v květnu meziročně zvýšil o téměř dvě procenta na 1,635 milionu vozů. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které zveřejnily jednotlivé automobilky. Analytici přitom počítali s poklesem o jedno procento.

Odbyt největšího amerického výrobce automobilů General Motors se na domácím trhu v květnu zvýšil o tři procenta na zhruba 293.000 vozů. Domácí konkurent Ford Motor však zaznamenal pokles o více než procento na necelých 251.000 vozů.

Mírný pokles prodeje ve Spojených státech vykázala rovněž japonská společnost Toyota Motor, která je největším výrobcem automobilů na světě. Největší evropské automobilce Volkswagen však prodej v USA stoupl o více než osm procent na téměř 35.000 vozů.

Spojené státy jsou druhým největším automobilovým trhem na světě po Číně. V celém loňském roce se prodej automobilů na americkém trhu zvýšil o téměř šest procent na osmileté maximum 16,5 milionu vozů.

Výzkumná společnost LMC Automotive očekává, že v letošním roce prodej stoupne o tři procenta na 17 milionů vozů. Mohl by se tak dostat na nejvyšší úroveň od roku 2005, kdy dosáhl 16,94 milionu vozů.

Údaje o prodeji automobilů jsou indikátorem vývoje celkových spotřebitelských výdajů, které zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států.

redakce AUTO.CZ