Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v USA v lednu díky levnému benzinu prudce rostl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů na americkém trhu v lednu prudce rostl a odbyt velkých domácích výrobcú předčil očekávání. K silnému vzestupu přispíval také levný benzin.

Automobilka General Motors prodala minulý měsíc přes 202.000 vozů, o 18 procent více než před rokem. Ford zvýšil odbyt o 15 procent a Fiat Chrysler zaznamenal meziroční přírůstek o 14 procent. Prodej užitkových vozů a SUV se na lednovém prodeji uvedených automobilek podílel 69 procenty.

"Když cena benzinu klesá, lidé chtějí nakupovat větší a rychlejší auta," řekl Mike Jackson, šéf analytické společnosti AutoNation. Ford například prodal rekordních více než 54.000 pick-upů série F a sdělil, že dodávky letošní verze modelu F-150 stále nestačí poptávce.

Dařilo se i japonským výrobcům. Prodej Toyoty se zvýšil o 16 procent, zatímco Nissan prodal o 15 procent více aut než loni v lednu, díky čemuž zaznamenal svůj lednový rekord. Odbyt vozů Honda se zvýšil o 12 procent a rovněž dosáhl rekordu.

Leden je obvykle na trhu automobilů slabý. K letošnímu výraznému vzestupu ale přispěl pokles prodeje před rokem, kdy rozsáhlá území Spojených států zasáhlo na delší dobu neobvykle chladné počasí.

Za celý loňský rok americký trh nových automobilů vzrostl o 5,9 procenta na 16,5 milionu vozů a dosáhl maxima od roku 2006. Úspěšný rok podtrhl prosincový meziroční vzestup o 10,9 procenta na celoroční tempo 16,9 milionu, které bylo nejvyšší od finanční krize roku 2008.

Americký automobilový trh začalo od druhé poloviny loňského roku podporovat zlevňování benzinu. Jeho průměrná cena v USA je nyní asi třetinu pod úrovní z počátku loňského roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
5. 2. 2015 10:19
Re: Zase líná redakce
je zajimave ze tyhle statistiky celkem slibne ignoruji vyrobce jako je Tesla, ale pritom do celkovich cisel souctu jejich auta zahrnuji
5. 2. 2015 09:50
Re: krátkozraké
hm..predstav me si co by to urobilo s eu trhom keby sme mali podobne ceny benzinu nafty a cien automobilov :-) len nehovor ze by ta tie emisie az tak hnevali :-)
4. 2. 2015 19:13
Re: Statistiky v US a CA
Super odkaz. Díky :yes:
Avatar - honzase
4. 2. 2015 18:00
Statistiky v US a CA
Ideální statistiky jsou zde [odkaz]
4. 2. 2015 17:37
krátkozraké
Palivo zlevní - jdu a koupím si něco nenažraného. Nechápu podobné uvažování a snad i běžný američan chápe výkyvy ceny ropy. Celá kategorie SUV je v dnešní emisní době nonsens. Aspoň je krásně vidět jak blbě se spotřeba měří a jak je celý systém pokrytecký.