Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej nových aut v EU rostl v listopadu patnáctý měsíc po sobě

redakce AUTO.CZ

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v listopadu meziročně zvýšil o 1,4 procenta na 953.886 vozů. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej v EU roste už patnáct měsíců bez přerušení.

Listopadové tempo zpomalilo z říjnových 6,5 procenta. Za prvních 11 měsíců odbyt automobilů stoupl o 5,7 procenta. Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že prodej nových aut na českém trhu stoupl od ledna do listopadu o 17 procent.

Vzestup táhl silný růst na trzích Španělska, Británie a Itálie, naopak Německo a Francie, které jsou největšími trhy v EU, zaznamenaly mírný pokles. Nové členské země přispěly k celoevropskému růstu zvýšením prodeje o 5,5 procenta, z toho český trh zaznamenal v listopadu nárůst o 11,3 procenta.

Odbyt vozů největší evropské automobilky Volkswagen, do jejíž skupiny patří i česká Škoda Auto, vzrostl o 2,5 procenta. Nejvíce k tomu přispěl španělský Seat, jehož odbyt vzrostl díky oživení domácího trhu o deset procent. Škoda naopak vykázala minulý měsíc pokles o necelé procento, za prvních 11 měsíců roku je ale její prodej vyšší o 15,5 procenta.

Podle analytika KPMG Jana Linharta přinesl konec podzimu do statistik registrací nových osobních aut mírné ochlazení. "Hlavním důvodem slabého růstu je pravděpodobně nižší počet pracovních dní oproti loňskému listopadu. Za celý rok tak můžeme očekávat růst mezi 5-6 procenty," uvedl Linhart.

Evropský automobilový trh se loni začal zotavovat ze šestiletého útlumu. Nadále však zůstává hluboko pod svým vrcholem z období před příchodem světové finanční krize.

redakce AUTO.CZ