Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej ojetin v České republice stagnuje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Aut z druhé ruky se stále dováží méně než před krizí, u některých prémiových značek převažuje dovoz ojetin nad prodejem nových aut.

Dovoz ojetin do Česka letos do dubna stagnoval na 40.447 vozech. Je o polovinu nižší než před ekonomickou krizí. Nejvíce se dováží značka Škoda. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

I když dovoz ojetin na rozdíl od prodeje nových osobních aut neroste, je podle dovozců alarmující věková skladba dovážených vozů z druhé ruky. Téměř třetinu tvoří automobily starší deseti let.

Od ledna do dubna se do Česka vrátilo 7582 ojetých škodovek, což je o pět procent více, než loni. Podle dovozců ojetin jsou vozy Škoda v západní Evropě lépe vybavené a mnohdy mají i lepší servis a přitom vyjdou levněji. Následuje Ford s růstem o procento na 6106 dovezených aut a Volkswagen s 5098 dovezenými vozy, což je o devět procent více, než loni.

U některých prémiových značek dovoz ojetin převažuje nad prodejem nových aut. Například na 1425 dovezených Audi z druhé ruky připadá 1189 prodaných nových aut. Podobné je to i u BMW nebo Mercedesu. V Česku letos majitelé zaregistrovali 12 dovezených ojetých Maserati a jen sedm nových. Naopak u Ferrari převládaly nové vozy v poměru 15 ku devíti ojetým. Na dva nově prodané Rolls-Royce připadá jeden z druhé ruky.

Celkem se v Česku od ledna do dubna prodalo 60.118 nových osobních aut, což je o šest procent více, než loni. Nejprodávanější byla Škoda s 18.500 vozy, následují Hyundai, Volkswagen, Ford a Renault.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
9. 5. 2012 17:30
Díky Bohu....
třeba se nám časem i podaří přestat být vrakovištěm střední Evropy........
9. 5. 2012 15:02
Re: premiovi lide jezdi premiovymi vozy
Prémiovými vozy jezdí především lidi. A ti mohou být různí ...
9. 5. 2012 01:55
Re: premiovi lide jezdi premiovymi vozy
mam opacnu skusenost... Premiovymi vozmi jazdia obvykle tupci a zlodeji...
8. 5. 2012 19:15
Re: ojetiny
I tak se pořád najde dost lidí s vírou, že právě oni koupili vůz se kterým děda jezdil akorát do kostela.
7. 5. 2012 20:25
ojetiny
Zřejmě už nikdo nechce kupovat předražený pěkně nalakovaný šrot ,auto poskládané ze tří havarovaných,neboněco,co vám při první policejní kontrole v zahraničí zabaví jako kradené dva roky před tím,než bylo podle vašich dokladů vyrobeno.Je lépe si slušnou ojetinu koupit v zahraničí přímo. >:D