Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Audi TT Roadster

David Bureš
Diskuze (5)
Zvenku ostré hrany, uvnitř moderní obrazovka. TT Roadster přebírá prvky z třetí generace kupé.

Letošní rok je ve znamení mezigenerační výměny Audi TT. V březnu na ženevském autosalonu debutovalo kupé, nyní půl roku poté přichází otevřený Roadster. Do prodeje zamíří se třemi dvoulitrovými motory.

TT bylo dosud známé především jako automobil pro slečinky, což se třetí generace snaží svými ostře řezanými křivkami změnit. Přestože je auto ve své třetí generaci mužnější než kdysi, stále se však u Roadsteru nemůžeme zbavit pocitu, že to je auto pro holky.

Nástup do dvoumístného interiéru ale naznačí, že by se přece jen mohlo jednat o macho sporťák. Sedačky s výrazným bočním vedením posádku příjemně obejmou, volant má ideální průměr i silnější věnec. Specialitou jsou jeho ramena, věnec se středem volantu spojují jen tenké lišty. Výhled ven však omezují tlustší A-sloupky, při natažení střechy pak výhled vzad omezuje menší zadní okno.

Také v Roadsteru nemůže chybět digitální displej, který u nového TT nahradil analogové budíky.

Obrazovka s úhlopříčkou 12,3 palce má ostré zobrazení a přehlednou grafiku. Režimy zobrazení je možné měnit, mezi rychloměrem a otáčkoměrem je možné zobrazit mapu navigace, kterou díky tomu má pilot přímo na očích.

Elektricky ovládaná plátěná střecha se rychle natahuje, natažení i složení trvá rovných 10 sekund, přičemž tento proces může probíhat až do rychlosti 50 km/h. Základem je černé plátno, k dispozici bude i titanově šedé provedení a odstín nazvaný jive.

Zavazadelník nabízí slušný objem 280 litrů, který nijak neomezuje složená střecha. Zavazadlový prostor je poměrně dlouhý – má 101 cm, jeho využití však omezuje menší vstupní otvor, který je široký 90 cm a vysoký 44 cm.

Roadster ale není jedinou pařížskou novinkou s dvěma T v názvu, opodál stojí ještě koncept TT Sportback. Rudý koncept s elegantní siluetou je velice reálnou možností, o jakou karosářskou verzi by se model TT mohl rozrůst. TT Sportback je velice pohledný, jeho přídi dominuje výrazná, ostře řezaná maska single frame, která spolu s nízkou střechou (koncept je vysoký jen 1,34 metru) opticky rozšiřuje přední partie auta. Silueta je ve srovnání s kupé ladně prodloužená, Sportback je proti kupé mimochodem o 29 centimetrů delší.

Osobně bych řekl, že TT Sportback by mohlo být nejhezčí verzí TT. Navíc zpracování konceptu naznačuje, že má auto velice blízko sériové výrobě. Škoda, že si případné sériové provedení zřejmě neponechá výraznou masku konceptu, ale spíše se přiblíží již prodávanému kupé a Roadsteru. Jen je otázka, zda by sportovně laděný liftback příliš nekonkuroval podobně velkému A3 Sedan.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - Ham.
3. 10. 2014 20:46
Re: Kde je Audi A4? Je tam vobec? - neviem sa dockat
Spíše kvůli plug-in hybridům, první kombinaci s 2.0 TFSI mají hotovou, ale rozhodnutí údajně je, nabídnout další dva hybridy, druhý v kombinaci s 2.0 TDI a třetí v kombinaci s 3.0 TFSI. Otázka je, jestli to s hybridy trochu nepřehání, protože pro Evropu je to celkem nesmysl a na ostatní trhy to mohli nabízet postupně, tak jak to bude padat z vývoje.
Avatar - Hammunasakra
3. 10. 2014 19:51
Re: Kde je Audi A4? Je tam vobec? - neviem sa dockat
Ale houby dávno eště letos na jaře předělávali. To odložení na příští jaro nebylo z rozmaru, zvlášť když současná A4 v přímym srovnání s konkurencí prohrává už roky. Ale je fakt že navzdory stáří a nicmoc testum se prodává až neuvěřitelně dobře
3. 10. 2014 18:11
Re: Kde je Audi A4? Je tam vobec? - neviem sa dockat
Design uz je davno hotovy, ceka se hlavne kvůli plug-in hybridu, který chce Hackenberg nabízet hned od zacatku. Navic prodeje B8 jsou navzdory stari stale na velmi slusne urovni.
Avatar - Hammunasakra
3. 10. 2014 15:46
Re: Kde je Audi A4? Je tam vobec? - neviem sa dockat
Premiéra A4 byla před časem přeložená na jaro příštího roku. Současná konkurence včetně v Paříži představenýho Jagu XE je totiž fakt povedená a prej se upravuje jak design tak další věci. Tak asi to příští jaro což v praxi znamená že k vidění by mohla bejt koncem letošního roku
Nová A6 má bejt na podzim 2017
3. 10. 2014 12:43
Kde je Audi A4? Je tam vobec? - neviem sa dockat
Dik za kazde info.