Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover 2013: Čtvrtá generace oficiálně

Aleš Dragoun
Diskuze (84)
Britský Range Rover konečně vyrukoval s oficiálními fotografiemi čtvrté generace Range Roveru a prvními kusými údaji.

Auto je sice delší, oproti předchůdci však razantně zhublo. V závislosti na specifikaci je nyní o zhruba 320 až 420 kg lehčí. Při prvním pohledu na něj možná kdekoho napadne, že tvarově se zas až tolik nezměnilo. Což byl určitě účel. Nejedná se však o pouhou modernizaci, ale o vskutku zcela novou řadu. Na první pohled ji poznáte podle hlavních i koncových světel ve tvaru obráceného písmene L. Rovněž přední část je více sešikmená a zajímavě působí větrací otvory v náraznících. Víko zavazadlového prostoru se ovládá elektricky a je rozdělené na dvě části.

Váha vozu byla snížena díky samonosné celohliníkové konstrukci doplněné o nosné struktury vpředu i vzadu, taktéž z tohoto lehkého materiálu. Vzduchové odpružení bylo vylepšeno, umožňuje nyní rychlejší projíždění zatáček. Což může v praxi znamenat to, že se nový Range Rover méně naklání. Přesto prý nový neztratil nic ze svých terénních schopností. Nebuďme skeptičtí a řekněme fakta: nejnovější generace systému Terrain Response 2 Auto monitoruje okolí vozu a nastavuje dle jeho podmínek jízdní režim (silnice, terén, písek, skály, sníh). Doufejme, že jej půjde změnit i manuálně.

V zadní části interiéru přibylo 12 cm místa na nohy. Cestující zde mohou mít za příplatek k dispozici i dvojici samostatných sedadel a nikoli jen standardní celistvou lavici. Palubní deska včetně středové konzoly prošla úpravami a působí mnohem moderněji. Třešničku na dortu ve výbavě tvoří audio značky Meridian, jak jinak, britské.

Co uvidíme pod kapotou? Oficiální informace zatím chybí. Američané mohou určitě počítat se zážehovým osmiválcem o objemu 5,0 l v atmosférické i kompresorové verzi. Turbodiesel bude určen hlavně pro Evropu, ten stávající má rovněž konfiguraci V8 a objem 4,4 l. Všechny agregáty jsou zcela jistě spojeny s osmistupňovou samočinnou převodovkou ZF.

Dosud nebylo oznámeno ani místo světové či evropské premiéry. Vzhledem k blížícímu se autosalonu v Paříži je však více než jisté. Novinku z Ostrovů si bude možné koupit ještě před koncem letošního roku, minimálně alespoň v USA. Prodej se postupně rozběhne v celkem 160 státech světa, kde značka Land Rover momentálně působí. Výroba samozřejmě poběží v továrně v britském Solihullu.

Luxusní terénní Range Rover se objevil poprvé v roce 1970. Ač se všeobecně tvrdí, že byl prvním vozidlem svého druhu na světě, není to tak docela pravda, o sedm let jej předběhl americký Jeep Grand Wagoneer. První generace „Range“ se vyráběla dlouhých 26 let, poslední dva roky souběžně s druhou (1994-2001). Třetí tu je s námi tedy už přes dekádu, což je v dnešní době spíše výjimkou.

Aleš Dragoun
Diskuze (84)
Avatar - Hammunasakra
17. 8. 2012 19:57
Re: GL
Nu já to
a) četla NEjen na auto.cz
b) sama vyzkoušela
c) chápu že "by to člověka NEnapadlo"
d) ale JE TO TAK ;-)
Avatar - Norge
17. 8. 2012 17:35
Re: GL
.." NEJlepsi vuz na svete VŮBEC " ... tak ti neviem Kylie :-O
Avatar - Hammunasakra
17. 8. 2012 10:41
Re: Vyzera vyborne,uz len 2 podmienky...
To se NEptáte zrovna "té pravé" (já se musela ptát i "jak se to vyplňuje" :-)
Nicméně (pokud vím) je pravidlo, že po xy týdnech (což bylo právě minulé losování) když celou dobu nikdo NEvyhraje, tak "nashromážděná suma" BUDE "rozdána" - i v případě že by nikdo NEtrefil výherní kombinaci.
Ano, vítězi se stal manželský pár ... ze Skotska (mám dojem že jsem zaslechla.. ;-)
PS: Já většinu jazyků také NEumím :-) ale co zkusit nějaký "počítačový překlad(ač)", dnes už (snad) "docela fungují"
Avatar - positivemind
17. 8. 2012 10:21
Re: ta poslední fotka vypadá opravdu štrašně
Dobře, s vypnutými světly :-)
Avatar - salamoon
16. 8. 2012 21:52
Re: Vyzera vyborne,uz len 2 podmienky...
tak to som sledoval len tak zo zvedavosti,ako to rastlo.... zaujalo ma to "podla pravidiel".
po akom case to niekto musi vyhrat? vyhral to jeden vyherca?
ja to sledujem tu [odkaz] ale po nemecky neviem ani zatat >:D