Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidič taxislužby Uber v Indii čelí obvinění ze znásilnění

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Taxislužba Uber se v Česku potýká s problémy. Úplně s čistým trikem však nefunguje ani ve světě, obzvláště v indické metropoli Dillí, která společnosti udělala červenou kartu. Důvodem je obvinění ze znásilnění mladé pasažérky.

Indická metropole Dillí zakázala fungování alternativní americké taxislužby Uber. Jeden z jejích indických řidičů čelí obvinění, že znásilnil mladou pasažérku, a by měl v Dillí stanout před soudem. Firma je kritizována mimo jiné proto, že přijala tohoto zaměstnance, přestože ten byl již před třemi roky zatčen za sexuálně motivovaný útok.

Dvaatřicetiletý Šiv Kumár Jádav je podezřelý, že v pátek večer znásilnil zaměstnankyni jedné finanční společnosti, která si taxi najala na cestu z večeře domů. Podle policie Jádav po útoku odvezl oběť do jejího domova a pohrozil jí, aby o znásilnění nemluvila s úřady. Pětadvacetileté ženě se ale podařilo zapsat si číslo auta a vyfotografovat si ho, sdělila policie. Po intenzivním policejním pátrání byl Jádav v neděli zadržen ve státě Uttarpradéš asi 150 kilometrů jižně od Dillí.

Jádav byl již před třemi roky zatčen s podezřením ze znásilnění jedné ženy, později byl ale zproštěn obvinění. Indická policie kritizuje firmu Uber, že si nezkontrolovala, zda má její zaměstnanec čistý trestní rejstřík. Společnost Uber v prohlášení v neděli zdůraznila, že bezpečnost je u ní na prvním místě a že bude pomáhat policistům v řešení případu.

"Uděláme vše pro to, aby byl pachatel postaven před soud, a budeme podporovat oběť a její rodinu při zotavování z útoku", uvedl výkonný ředitel firmy Travis Kalanick.

Téma sexuálních útoků na ženy se ocitlo v Indii v centru pozornosti před dvěma roky po brutálním hromadném znásilnění mladé studentky v autobusu v Dillí, které skončilo smrtí oběti. Na protest tehdy vyšly do ulic statisíce lidí. Jejich hněv přiměl vládu ke změně zákonů, které nyní přísněji trestají pachatele znásilnění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
9. 12. 2014 10:49
Uber neni taxisluzba!
Uber neni taxisluzba!
9. 12. 2014 07:45
To je taky napad
Nabizet v Indii sluzbu, kde se k sobe priblizi nepribuzni zena a muz na vzdalenost blizsi nez deset metru, neco takoveho skonci v Indii znasilnenim v deviti z deseti pripadu. >:D
Avatar - dolfi
8. 12. 2014 18:07
Ufiknout mu piňdoura a může taxikařit dál
>:D
8. 12. 2014 16:55
Re: Clanok na objednavku?
V Indii je znasilnenie bezne, vobec je problem najst profesiu, ktora tym nie je zasiahnuta.
8. 12. 2014 16:41
Clanok na objednavku?
A ktoze si objednal tento lahko tendencny clanok? >:D