Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rosenbauer Panther: Nová generace hasičského speciálu (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Rakouská společnost Rosenbauer v letošním roce uvedla v pořadí již čtvrtou generaci svého letištního hasičského speciálu Panther.

Rosenbauer dodal do zhruba 90 zemí po celém světě přes 1400 Pantherů všech generací, což z tohoto letištního hasičského speciálu činí jeden z nejúspěšnějších strojů svého druhu. Nová generace se veřejnosti poprvé představila na letošním letním Mezinárodním veletrhu záchranářských, požárních a bezpečnostních technologií Interschutz 2015 v Hannoveru ve dvounápravovém a třínápravovém provedení.

Nový Panther má představovat etalon své kategorie, první letištní hasičský speciál dodávaný s motory, splňujícími emisní normu Euro 6 a především novou úroveň bezpečnosti posádky.

Kabina nové generace Pantheru díky své konstrukci rámu, tvořícího pevnou klec kolem posádky splňuje standardy pro nárazové a zátěžové testy podle evropské normy ECE R29-3. rozměrné panoramatické čelní okno spolu s bohatým prosklením boků a umístěním kabiny nad a před přední nápravou poskytují vynikající výhled a řidič se podle oficiálních materiálů cítí jako v kabině nízko letící helikoptéry.

K vysoké míře pasivní bezpečnosti posádky přispívají i airbagy integrované v bočních sedadlech, zatímco aktivní bezpečnost zvyšuje elektronická kontrola stability, radarový systém pro zabránění kolizím s libovolnými typy objektů v jízdní dráze a EMEREC DEVS (Driver Enhanced Vision System), což je navigační systém určený zejména pro provoz na letišti, který i za tmy nebo snížené viditelnosti poskytuje řidiči přesné informace o cestě k nehodě.

Ve výbavě nového Pantheru nechybí kompletní LED osvětlení, automatický dešťový senzor, systém monitorování tlaku v pneumatikách a pozornost si zaslouží systém Birdview, nabízející na displeji v interiéru pohled na vozidlo nebo jeho okolí z ptačí perspektivy.

Komfort na palubě zvyšuje automatická klimatizace a nechybí ani uložené prostory na dokumenty a držáky nápojů. Práci s hasící technikou má usnadnit a zrychlit centrální displej na palubní desce spolu s podsvícenými ovladači a joysticky na středové konzole.

Rosenbauer v letošním roce uvádí novou generaci Pantheru ve verzích 4x4 a 6x6. V roce 2017 je pak má doplnit provedení 8x8.

Panther 4x4

Rosenbauer Panther 4x4 je dlouhý 10.500 mm, široký 3000 mm, vysoký 3650 mm a jeho nejvyšší přípustná hmotnost je 26.000 kg. K pohonu této verze slouží vzadu uložený šestnáctilitrový motor D16 od společnosti Volvo Trucks v provedení Euro 5 s výkonem 515 kW (700 k), který prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky pohání všechna čtyři kola.

Vozidlo se čtyřmístnou kabinou zvládne akceleraci z 0 na 80 km/h za 22 s a jeho maximální rychlost je 115 km/h. V nástavbě za kabinou přitom může mít v polypropylenových nádržích 6200 litrů vody, 750 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Za nádržemi jsou pak umístěny skříně na hasičské vybavení.

Čtyřkolový Panther je vybaven čerpadlem Ronsenbauer N65 o výkonu 7000 litrů za minutu při tlaku 14 barů a přiměšovačem Fixmix 2.0, umožňujícím přimíchání pěnidla v rozsahu jednoho, tří nebo šesti procent.

Panther 4x4 má na střeše umístěn monitor Rosenbauer RM35 CCN, dosahující výkonu 4750 litrů za minutu, zatímco na přídi je stejně výkonný Rosenbauer RM35 C HVLA. Ve výbavě vozidla je dále mimo jiné dvojice navijáků s třiceti metry hadice o průměru 32 mm, systém pro výrobu a dopravu suché pěny pro oba monitory a elektrocentrála.

Panther 6x6

Rosenbauer Panther 6x6 je dlouhý 11.710 mm, široký 3000 mm, vysoký 3650 mm a jeho nejvyšší přípustná hmotnost je 39.000 kg. K pohonu této verze slouží vzadu uložený šestnáctilitrový motor D16 od společnosti Volvo Trucks v provedení Euro 6 s výkonem 552 kW (750 k), který prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky pohání všechna kola.

Vozidlo s pětimístnou kabinou zvládne zrychlení z 0 na 80 km/h za 29 s a jeho maximální rychlost je 120 km/h. V nástavbě za kabinou může v polypropylenových nádržích převážet 12.500 litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Úložné prostory pro příslušenství jsou u této verze za kabinou a rovněž na bocích nástavby s nádržemi i na zádi po stranách pohonné jednotky.

Šestikolový Panther disponuje čerpadlem Rosenbauer N80 o výkonu 9000 litrů za minutu při 14 barech nebo 500 litrů za minutu při 40 barech, které rovněž doplňuje přiměšovač Fixmix 2.0. Vozidlo může být vybaveno hasicím ramenem Stinger 54 s monitorem RM65 CCN, poskytujícím výkon až 6000 litrů za minutu a prorážecím hrotem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
20. 11. 2015 15:20
Pěkná číča
Ne tak scifi jako Colet Jaguar, ale taky moc pěkná. [odkaz]