Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhovor s Mikem Coughlanem, který ukradl tajné dokumenty Ferrari

Svět motorů
Diskuze (0)
V roce 2007 okopíroval jako pracovník McLarenu tajné materiály Ferrari a zavinil jednu z největších afér v historii F1. Teď je Mike Coughlan technickým ředitelem Williamsu.

Nedávno poskytl Mike Coughlan britským médiím rozhovor, ve kterém se přiznal, že ačkoliv působí ve vedení jednoho z týmů formule 1, velkým fanouškem motoristického sportu není.

Čím to, že muž v takové funkci může něco podobného říci?

Baví mě práce inženýra. Užívám si ji u Williamsu, uvědomuji si historii této rodiny, jména a týmu. Téměř každý den hovořím s Patrickem Headem, spoluzakladatelem stáje, a zoufale chci, aby se nám dařilo. Jinak se opravdu za velkého fanouška motoristických závodů nepovažuji. Jsem však hodně soutěživý.

Co si tedy myslíte o světě formule 1?

Moje začátky v motoristickém sportu byly plné emocí. Teď už jsem samozřejmě mnohem klidnější. Podle mého názoru se F1 značně izoluje. Myslí si o sobě, že je velmi sofistikovaná. Tím pádem si ve srovnání s ostatními sporty škodí.

V čem vám rok 2007 změnil život?

Musel jsem oprávněně opustit tým a sport, které jsem miloval. Bylo pro mě zničující vidět následky svých činů a rozčarování fanoušků. Vše, co teď

mohu udělat, je tvrdě pracovat a snažit se získat zpět svou pozici ve formuli 1.

Co byste řekl lidem šířícím názor, že jste udělal něco neodpustitelného?

Rád bych využil příležitosti, abych se omluvil všem, kteří odsuzují mé dřívější chování. Zvláště pak lidem od McLarenu, Ferrari a fanouškům těchto týmů. Lituji svého činu, trest od Mezinárodní automobilové federace mám za sebou a mohu jen doufat, že získám zpět respekt okolí.

V jaké oblasti jste působil po aféře v roce 2007?

Podílel jsem se na vývoji obrněného vojenského vozidla, které má zajišťovat přežití v bojových podmínkách, a hodně jsem se při tom naučil. S odstupem času to považuji za jednu z nejlepších pracovních zkušeností. Vrcholem mé kariéry bylo, když mi jeden generálmajor řekl: To, co jste udělal pro možnosti přežití, zachrání dvě stě životů.

Jak došlo k tomu, že jste se objevil u Williamsu?

Před třemi lety, kdy jsem po odchodu z vojenského prostředí pracoval v USA v seriálu NASCAR, mě oslovil Adam Paar. Tehdy působil jako výkonný ředitel týmu. Nabídka mi přišla vhod, protože mít rodinu ve Velké Británii a fungovat v USA nešlo moc dobře dohromady. Řekl jsem mu, že jsem mnohem lepší inženýr než před třemi lety. Poznal jsem rozdílná prostředí a lidi v různých způsobech řízení práce a organizace.

Co jste udělal při nástupu do týmu?

Nebyl čas zkoumat, čí metody jsou lepší. Jde o můj krk, proto se věci začaly dělat mými postupy a metodami. Z velké části jsem dohlížel na vývoj loňského monopostu FW34, ale u jeho zrodu jsem nestál. Teprve letošní vůz FW35 byl vyvíjen zcela pod mým vedením. Loňské auto nebylo špatné, ale nové je zcela určitě lepší.

V čem?

Významně jsme pokročili především v aerodynamických úpravách a vůz jako komplet funguje lépe. Pastor Maldonado si ho při testech hodně pochvaloval.

Na co si s týmem troufáte v letošním roce?

„Byli jsme přesvědčeni, že skutečným odrazem rychlosti našeho vozu bylo páté místo v loňském šampionátu. Jenže pointa je taková, že jsme výsledky neměli a skončili nakonec osmí. Byly tam některé hlouposti v kvalifikacích a také konstrukční věci na voze, které jsme pro letošní rok vyřešili. Páté místo je určitě dosažitelné.

Mike Coughlan
Narodil se 17. února 1959 ve Velké Británii a v roce 1981 ukončil studia trojního inženýrství na Brunel University. Nejprve navrhoval vozy pro juniorské kategorie a od sezony 1984 nastoupil k Lotusu. Po jeho reorganizaci o šest let později přešel do konstrukční kanceláře Johna Barnarda, který navrhoval vozy postupně pro stáje formule 1 Benetton, Ferrari a Arrows.
U posledně jmenované zůstal do roku 2002, kdy přijal místo u McLarenu. Odtud musel v létě 2007 odejít, neboť se zjistilo, že byl zapojen do špionážní aféry a vlastnil tajné dokumenty týmu Ferrari. Od mezinárodní automobilové federace (FIA) dostal tříletý zákaz činnosti.
Začal pracovat ve vojenském průmyslu, kde se konstrukčně podílel na vývoji vozidla Ocelot. V roce 2010 byl zapojen do srbského projektu Stefan Grand Prix, který usiloval o formuli 1. Následně si ho najal tým Michael Waltrip Racing pro americký seriál cestovních vozů NASCAR.
Odtud odešel před ukončením smlouvy a 3. května 2011 oznámil Williams F1 jeho angažování. Americký tým zvažoval žalobu na Coughlana za porušení smlouvy, ale nakonec došlo k vzájemné dohodě a urovnání sporu.

Aféra McLaren vs. Ferrari

Před příchodem k Williamsu si Coughlan musel dát tříletou přestávku, protože byl v roce 2007 jako jeden z hlavních aktérů špionážní aféry McLarenu a Ferrari donucen svoji pozici v britském týmu opustit. A jaký vývoj měla aféra?

3. července. McLaren suspendoval šéfdesignéra Mika Coughlana poté, co byly v jeho domě nalezeny tajné dokumenty Ferrari.

6. července. Stáj Honda potvrdila, že se u ní Stepney a Coughlan hlásili o místo. Tým však říká, že mu žádné informace od Ferrari

nenabídli.

10. července. Londýnský soud vyslechl Coughlana, obviněného z kopírování a držení dokumentů Ferrari. Tiskový mluvčí italské

stáje uvedl, že se případ točí kolem dvou disků obsahujících 780 stránek dokumentů Ferrari.

11. července. Coughlan předal Ferrari místopřísežné prohlášení. Tým na oplátku souhlasil s tím, že ho nepožene před italské soudy.

16. července. McLaren vydal další prohlášení. Nikdo v týmu prý před 3. červencem netušil, že má Coughlan k dispozici nějaké

dokumenty.

13. září. FIA odebrala McLarenu všechny body a potrestala ho pokutou sto milionů dolarů. Finanční trest byl později snížen.

Autor: Michal Štěpanovský, Svět motorů

Svět motorů
Diskuze (0)