Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania rozšiřuje nabídku motorů na bionaftu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Scania představuje dva 13litrové motory, splňující emisní normu Euro 6, které mohou pracovat na 100% bionaftu.

Švédský výrobce užitkových vozidel pokračuje v rozšiřovaní palety svých pohonných jednotek schopných fungovat na bionaftu. Nejnovějšími příspěvky jsou dva řadové šestiválce o objemu 13 litrů.

Tyto nové motory disponují výkonem 331 kW a 360,5 kW. Scania s nimi doplňuje pětiválcové motory o objemu 9,0 litru na bionaftu uvedené na podzim loňského roku s výkony 235 kW a 265 kW.

První z dvojice nových šestiválců poskytuje točivý moment 2350 N.m od 1000 min-1, zatímco výkonnější verze poskytuje 2550 N.m v rozmezí 1000 až 1300 min-1. Scania uvádí, že výkon těchto motorů je oproti srovnatelným pohonným jednotkám na motorovou naftu nižší maximálně o 8 % (vzhledem k nižšímu obsahu energie), pokud běží na 100% bionaftu.

V zájmu splnění normy Euro 6 je i v těchto motorech využíván systém EGR s technologií SCR. Při použití 100% bionafty se může spotřeba paliva a AdBlue zvýšit o 10 %.

Ve srovnání s konveční naftou produkuje čistá bionafta výrazně nižší emise oxidu uhličitého a u některých druhů se může jednat o snížení až o 80 % a více. K důležitým přednostem bionafty patří i skutečnost, že se jedná o nekomplikované palivo, jímž mohou řidiči naplnit nádrže a jet stejně jako v případě konvenční nafty.

Novým motorem s výkonem 331 kW jsou vybavena nákladní vozidla řad P, G a R, zatímco pohonná jednotka s výkonem 360,5 kW je k dispozici ve vozidlech řad G a R.

V současné době Scania nabízí ne méně než 17 motorů ve své řadě Euro 6, z nichž čtyři mohou pracovat na 100% bionaftu. V blízké budoucnosti má pokračovat rozšiřování palety motorů včetně nabídky verzí na bionaftu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
30. 1. 2014 09:54
Á BIONAFTA JE K PRDU, LEPŠÍ JE DIESEL-GAS
BIONAFTA se vyrábí ze zemědělských plodin, to leda zdraží potraviny, je to historický úlet EU který se už řeší.

LEPŠÍ JE DIESEL-GAS ;-) [odkaz]

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]