Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania za první pololetí letošního roku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů hlásí růst provozního zisku i čistých tržeb za prvních šest měsíců letošního roku.

Tržby společnosti Scania za první pololetí roku 2015 vzrostly oproti stejnému období loňského roku o sedm procent na 46,8 miliard švédských korun. Zisk za prvních šest měsíců pak činil 4,737 milionu švédských korun, což je o jedenáct procent více než za rok 2014.

Tržní podíl Scanie v Evropě vzrostl v průběhu první poloviny roku 2015 na hodnotu 17,2 procent. Ve stejném období roku 2014 přitom činil 15,3 procent. Tento nárůst částečně souvisí s motory Euro 6, ale také se zvýšením prodejních aktivit v nových segmentech.

Vyšší prodeje vozidel v Evropě, rostoucí příjmy v oblasti služeb a příznivé měnové kurzy měly na hospodaření pozitivní dopad. Nižší dodávky do Latinské Ameriky a Eurasie naopak ovlivnily výsledky negativně.

Celkové množství objednávek na nákladní vozidla v průběhu druhého čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostlo především díky silné poptávce v Evropě. Nicméně ve srovnání s předchozími roky byla poptávka stále slabá v Brazílii a Rusku. V Asii byl počet objednávek nižší než v předchozím čtvrtletí.

U autobusů, autokarů a také u motorů počet objednávek ve srovnání s předchozím čtvrtletím mírně poklesl.

Scania zahájila nová partnerství s významnými výrobci a bude dodávat motory pro letištní speciály společnosti Oshkosh Corporation a pro rypadla a nakladače společnosti Hyundai Heavy Industries.

Nadále pokračuje Scania i ve svém dlouhodobém úsilí o zvýšení podílu na trhu se službami. V prvním pololetí roku 2015 překonaly příjmy v této oblasti 10 miliard švédských korun.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)