Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Severoamerický Michelin má problém, do pneuservisů musí 1,3 milionu aut

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Velké svolávací akce se netýkají pouze automobilek, ale i výrobců pneumatik. Problémy momentálně sužují severoamerickou pobočku francouzského Michelinu.

Trable jsou s obutím řady LTX M / S pro lehké náklaďáky, velké dodávky a pikapy a používají je i některá menší auta pro zábavu. Třeba Ford je montoval na slavnou sérii E. Jejich vzorek se opotřebovává velmi rychle, může dojít i k oddělení samotného běhounu, případně samovolnému úniku vzduchu. Vada je evidentně konstrukčního rázu, co ale může způsobit, je celkem jasné. Pneumatiky rozměru LT 225/75 R16 115/112R LRE se dostaly na některé modely už do showroomů a prodávaly se i jako nové náhradní.

Jedná se o obutí, které nese na bocích kódy B3JH AKEX a bylo vyrobeno mezi lednem 2010 a červnem 2012, takže je doplňují čísla v rozmezí od 0210 do 2512. Michelin přiznává, že u malého počtu k výše uvedeným problémům skutečně došlo, k velkému poškození zhruba ve dvaceti případech. Ty zároveň skončily žalobou o náhradu škody. Problémy hlásily celkem asi dvě stovky klientů, které gumy reklamovaly. O haváriích a případných vážných a smrtelných zraněních se však oficiálně výrobce nezmiňuje. Evropané si můžou oddychnout, tyhle pláště poměrně nestandardních rozměrů totiž vznikly v kanadské továrně v Novém Skotsku (Nova Scotia) a obří svolávačka se tak týká pouze

Severní Ameriky. Vzhledem k oblibě těchto druhů vozidel jich ale do servisů bude muset zamířit na 1,3 milionu.

Výrobce pochopitelně doporučuje vyměnit pneumatiky co nejdříve u autorizovaného prodejce Michelinu. Dopisy začne rozesílat v lednu příštího roku. Výměna je logicky zdarma, za nové pláště tak postižení majitelé nezaplatí ani cent.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
18. 12. 2013 10:54
Re: Nejzajímavější na tom článku...
V USA se tyto vozy nazývají Van. Chrysler Grand Voyager nebo svého času ford Windstár i přes svou délku více než pět metrů se v USA nazývají minivan.
17. 12. 2013 20:28
Nejzajímavější na tom článku...
.... je tak úvodní fotka. Klasický americký "malý" MPV hahaha ;-)