Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sluchátka mají pořád. Co ale poslouchají dnešní jezdci formule 1?

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Lidé mají různý hudební vkus a o pilotech formule 1 to platí dvojnásob. Jakou hudbu si pouštějí do sluchátek a co by vybrali na dlouhou cestu autem po Americe?

Kolotoč F1 zamíří sice nejprve do Japonska, ale organizátoři GP USA v texaském Austinu požádali současné piloty, aby zvolili své tři neoblíbenější písně, které by si zcela určitě pustili cestou po USA. Na Circuit Of The Americas se pojede o víkendu od 21. do 23, října a show kromě trochy nezbytného amerického patosu, samotné královny motoristického sportu a nějakých těch doprovodných závodů obstarají i současné popové hvězdičky: blondýnka Taylor Swift a černý Kanaďan The Weeknd. Ty si ale na road tripu pustí málokdo, že?

Pánové Ericsson a Nasr si místo nich oblíbili dřevní rockery, Felipe poslouchá ZZ Top, The Doors, výjimku u něj tvoří jen grungeoví Pearl Jam. Jeho stájový parťák od Sauberu kontruje Lynyrd Skynyrd (stejně jako Bottas), AC/DC a nesmrtelným „Hotelem California“ od Eagles. Ten favorizují i Felipe Massa a Nico Hülkenberg, Němec dodává ještě Beach Boys a „Stouny“. Trošičku více rockovější je Daniil Kvjat, Metallicu a Motörhead ale doplnil „mafiánem Frankiem“, tedy Frankem Sinatrou.

Kimi Räikkönen nešel daleko, vybral klasiku „Born To Be Wild“ od Steppenwolf (jistě!) a k ní přidal britskou kapelu America se songem „A Horse With No Name“, určitě ho znáte a ani o tom třeba nevíte. Zajímavý je jeho domácí finský favorit: chytlavá retropopinka od dnes již neexistujících PMMP. Hodně tradiční byl Vettel, který favorizuje „Born In The USA“ od Bruce Springsteena a Prince („Little Red Corvette“, co jiného?). Na „Bossovi“ se shodne s Bottasem a Kevinem Magnussenem. Valtteri doplnil svou volbu ještě The Offspring, Jolyon Palmer se nebrání slavné „Californication“ od Red Hot Chili Peppers a starým dobrým Fleetwood Mac.

Max Verstappen je očividně velkým fanouškem Michaela Jacksona, naštěstí z jeho vrcholného období a spolupráce s Quincym Jonesem. Je zajímavé, že teenager poslouchá muziku, která je o dost starší než on, v přehledu však rozhodně není výjimkou. Billie Jean si zvolil i Romain Grosjean, ale k jeho další jménům (Justin Timberlake a Bruno Mars) nějak nemám, co bych dodal, stejně jako k Iglesiasovi mladšímu, kterého si dopřává Pérez. Ten poslouchá i popíkáře Coldplay, kteří se bůhvíproč považují za alternativu... a naštěstí alespoň U2. Černé pány s vysokými hlásky preferuje již zmíněný Felipe Massa, a to včetně Pharrella Williamse. Au!

Esteban Gutiérrez potěšil Kings of Leon a The Killers, countrypopíkem Rascal Flatts již méně. Nico Rosberg se s ním shodl na první kapele, na „plážových hoších“ zase s Hülkenbergem a na slavných Irech s Pérezem. Ano, „Surfin' USA“ od Beach Boys je do Kalifornie jak dělaná... Hamilton se současným hippopem nepotěšil, jména MadeinTYO a Ty Dolla $ign nejsou zajímavá ani trochu a o hiphop rozhodně nejde. Zcela mimo hlavní proud byl Daniel Ricciardo americkými ,„folkaři“ Uncle Lucius a The Lumineers, Australan ovšem i moje náročné uši zaujal volbou indiepopových Newyorčanů MisterWives.

Většina závodníků ovšem preferuje spíše osvědčené hity než méně známé (a kolikrát zajímavější) písně - a že jich i o autech existuje spousta. Překvapivě si nikdo nevzpomněl na Rihanninu „Shut Up And Drive“, když už mám zůstat u moderny. Nicméně mně osobně se do vkusu nikdo úplně netrefil. Žádný synthpop, žádná elektronika. Není divu, i Kimi Räikkönen, věkově nejstarší muž současného pole, byl ve druhé polovině 80. let ještě malý kluk... Ale taková „Route 66“ od Depeche Mode se hodí, ne? Nebo z jiného soudku: „Speedway At Nazareth“ Marka Knopflera z famózní desky Sailing To Philadelphia. Co na tom, že jsou všichni Britové? K nim přidávám „Accelerate“ švédských Colony 5.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Avatar - Pekelná Micinka
8. 10. 2016 03:32
Ba dum tss!
Aleši, docela by mě zajímalo, odkud si čerpal. Je to jen moje domněnka, ale jestli to bylo z nějakých oficiálních rozhovorů apod., tak to mohou být také PR naučené řeči, na základě vkusu většinového konzumenta obsahu F1. Ale třeba také ne.
U Kimiho jsem nějaký ten rock/metal čekal. Naopak, velmi mě překvapil Felipe, u něj bych očekával spíš melodické popové a latina záležitosti.
Ještě že nejezdím já, různě hudbu střídám, v současné době opět hodně poslouchám Tool a to rozhodně není hudba do auta, natož do monopostu.
Avatar - Pekelná Micinka
8. 10. 2016 03:21
Re: Nejblíž je mi Hamilton
>:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
8. 10. 2016 03:21
Re: Překvapivě docela dobrý :-)
:yes:
7. 10. 2016 12:35
Re: ale houby
Mám to podobně. Mě nejvíce zaujali MasterWives, přiznám se, že jsem je až do psaní článku neznal. Daniel nemá špatný vkus... :-) Jinak nemám problémy ani se starým Jacksonem (hošové volili věci z Thrilleru), ani se Springsteenem, ani s Lynyrd Skynyrd, Metallicou a RHCP, ale jak píšu v závěru, moje kresvní skupina je něco trochu jiného. Kings Of Leon a The Killers si sem tam pustím taky...
7. 10. 2016 12:08
Re: Nejblíž je mi Hamilton
:Dd