Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spolupráce Chrysleru a Chery posvěcena, první vozy v roce 2009

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Americká automobilka Chrysler se nakonec s čínskou společností Chery Automobile dohodla na tom, že pro ni bude čínská automobilka montovat automobily určené pro americký trh. Má jít o počátek dlouhodobé spolupráce obou výrobců.

Automobilky Chrysler Group a Chery Automobile dnes podepsaly finální dohodu, na jejímž základě bude čínská automobilka pro Chrysler vyrábět vybrané vozy. Předběžná dohoda o spolupráci byla podepsána už v prosinci loňského roku, avšak až nyní došlo na finální dohodu. Je také zřejmé, že nepůjde pouze o jeden malý vůz, ale hned o několik vozů.

Podle smlouvy si Chrysler vybere několik modelů malých vozů, které Chery v tuto chvíli vyvíjí. Vybrané vozy budou Chryslerem upraveny tak, aby vyhovovaly předpisům na americkém trhu a také vkusu amerických zákazníků. V budoucnu pak obě společnosti vyvinou zcela nový model, který bude vycházet z platformy Chery pro malé vozy. Ředitel Chrysleru Tom LaSorda v tiskovém prohlášení uvádí, že jde o počátek dlouhodobé spolupráce obou automobilek. „V rámci globální transformace Chrysler Group hledáme nové způsoby, jak na trh při zachování současných standardů kvality uvést automobily rychleji, efektivněji a levněji“, dodal LaSorda.

Vozy, které budou na základě této dohody vyráběny, by se měly podle LaSordy na americkém trhu objevit v polovině roku 2009. Roční produkce bude dosahovat 50 až 100 tisíc automobilů, avšak může být i vyšší. V úhrnu mluvil LaSorda o stovkách tisíc vozů z Číny. Vzhledem k tomu, že automobilky plánují dlouhodobější spolupráci, dojde i na kooperaci v oblasti technologií.

Čínská automobilka Chery, která se na malé vozy specializuje, prodala v loňském roce zhruba 300 tisíc vozů a letos by se měly její prodeje zvýšit na téměř 400 tisíc vozů. Chery vyváží své automobily na mnohé rozvojové trhy.

Tom LaSorda v Pekingu po podpisu smlouvy ujišťoval, že se není třeba o kvalitu čínských vozů vyráběných pro Chrysler obávat. Chrysler bude s Chery spolupracovat na tom, aby byla zajištěna bezpečnost vozů a další standardy kvality, na které je americký spotřebitel zvyklý. „Navštívil jsem jejich výrobní prostory a neshledal jsem tam žádné problémy s bezpečností nebo kvalitou“, prohlásil LaSorda.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
5. 7. 2007 21:51
Re: Prodaná nevěsta
Skoro není co dodat.Jen tak venkovsky, že se zdá že hned na začátku si Chrysler šlápnul do H*vna.
Avatar - Falco
5. 7. 2007 19:30
Re: Prodaná nevěsta
Moc dobře napsané..
Avatar - Falco
5. 7. 2007 07:42
Spolupráce...
Jestliže jde jenom o spolupráci na jednom určitém typu auta, tak je to od Chrysleru dobrý krok....Pro Chery se sice otevře trh v USA, ale hlavní je, že Chrysler bude mít naopak otevřené dveře do Číny, což je pro málé auta daleko perspektivnější trh...