Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát zaplatí většinu napojení silnice R35 na silniční síť

redakce AUTO.CZ

Stát zaplatí výstavbu silničních přivaděčů a napojení na budoucí rychlostní komunikaci R35 v Pardubickém kraji. U vyústění sjezdů na silnice nižších tříd stát hejtmanství s výstavbou finančně pomůže. Novinářům to dnes řekl při návštěvě Vysokého Mýta ministra dopravy Dan Ťok (za ANO). O nákladech dnes nemluvil. Cena výstavby R35 jen v kraji se odhaduje zatím na 34 miliard korun.

"Většina přivaděčů je na silnice první třídy, tam jsou peníze na Ředitelství silnic a dálnic a státu. U těch mála přivaděčů na silnice druhé třídy dnes ze Státního fondu dopravní infrastruktury financujeme projektovou přípravu a bude se mluvit o tom, jak na ně zabezpečit financování a jak pomůžeme krajům," uvedl Ťok.

Výstavba R35 se v Pardubickém kraji připravuje mnoho let, zatím se dostavuje jen tříúrovňová křižovatka u Opatovic na Labem na Pardubicku. Pro první úsek Opatovice - Časy je vykoupeno 80 procent pozemků, pro druhý Časy - Ostrov asi polovina. Další úseky nejsou projekčně připravené. Po dokončení v celé délce má silnice vést z Liberce přes Hradec Králové, kolem Vysokého Mýta a Litomyšle a pak dál na Moravu. Má se stát alternativou přetížené dálnice D1.

Ťok se rovněž zmínil o tom, že se zřejmě sníží počet sjezdů a s nimi spojených mimoúrovňových křižovatek na R35 v regionu. Zatím jich silničáři mají v plánech na 90 kilometrech 14. "Budeme se bavit v dalších krocích v územních řízení, zda bude některé z nich skutečně nutné postavit, protože dálnice je od toho, aby se po ní jezdilo a sjíždělo v rozumných vzdálenostech, ne na každých pěti kilometrech," řekl Ťok.

Současná silnice I/35 prochází středem Vysokého Mýta, město je hustou dopravou těžce postiženo. Kvůli hluku se nyní například hygienici zdráhají souhlasit s další průmyslovou výstavbou. Situaci definitivně vyřeší až obchvat spojený s výstavbou R35. Podle Ťoka by zatím mohl pomoci větší počet semaforů, protihluková opatření nebo položení takzvaného tichého asfaltového krytu, který hlučnost automobilové dopravy snižuje.

redakce AUTO.CZ