Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stockholm je dalším velkoměstem s dopravou omezenou vybíráním mýta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Průkopníkem ve zpoplatnění průjezdu centrem města se stal Londýn, kde bylo mýto zavedeno v roce 2003. Denní poplatek je zde osm liber a je vybírán od sedmi hodin ráno do půl sedmé večer. Dalším velkoměstem, které zavedlo mýto se stal Stockholm.

Pro zkušební omezení vjezdu do centra Stockholmu se městská rada rozhodla již v roce 2003. Tento návrh musel schválit švédský parlament a muselo o něm rozhodnout také referendum. Nakonec bylo schváleno zavedení mýta na zkušební dobu osmnácti měsíců, která začala 3.března 2006. Od začátku letošního srpna vstoupilo v platnost trvalé zavedení zpoplatnění vjezdu do města.

Zavádění mýta ve Stockholmu je usnadněno skutečností, že centrum města je na ostrově, přístupném přes jeden z osmnácti mostů, což zjednodušuje kontrolu vjezdu a výjezdu vozidel.

Za vjezd do centra Stockholmu se platí od půl sedmé ráno do půl sedmé večer, přes noc, o víkendech a svátcích je vjezd zdarma. Den je rozdělen do několika časových úseků, ze něž se platí od 10 švédských korun (30,50,-Kč) do 20 švédských korun (61,-Kč). V případě, že majitel automobilu do čtrnácti dnů nezaplatí dostane pokutu ve výši 70 švédských korun (213,50,-Kč), pokud nezaplatí do třiceti dnů, dostane další pokutu ve výši 200 švédských korun (610,-Kč) a nakonec dostává celkovou pokutu při překročení jednoho měsíce ve výši 2000 švédských korun (6100,-Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
5. 8. 2007 13:27
Re: Nejen Praha ...
No právě, pro lidi, ne pro auta ;-) .
4. 8. 2007 18:32
Stockholm
Mozna by redakce mohla pripsat to, ze bezplatne mohou jezdit po Stockholmu vozy s alternativnim pohonem a dokonce maji i bezplatne parkovani.