Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stoletá dáma jezdí o dvacet let mladším Packardem (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Existují řidiči, kteří se ve skvělé kondici udrží i po osmdesátce. Ale sedat za volant po dosažení stovky, to už chce odvahu.

Slečna Margaret Dunning z Plymouthu ve státě Michigan se narodila v v červnu 1910. Pravda, u dámy se o věku nesluší mluvit, ale v jejím případě je velmi důležitý. Ve svých 101 letech totiž stále bez problémů zvládala řídit. Zkušenosti má ale na rozdávání. Když jí bylo deset, nabrala s rodinným otevřeným overlandem kůlnu. Ono nebylo divu, Dunningovi bydleli tehdy v Redfordu západně od Detroitu a farmařili, takže ji do umu ovládání vozidel zasvěcoval otec. Syna neměl, pouze jedinou dceru. Margaret tak jezdila se vším, náklaďákem Maxwell i traktory. Ve dvanácti však tatínek zemřel, zůstala jen nepohyblivá matka a zděděný Ford T. A sám velký Henry Ford byl jejich přítelem, bydlel nedaleko. Rodička se také zasloužila o to, že Margaret krátce po tatínkově smrti získala vůdčí list. Pochopitelně ne úplně legálně... O rok později se odstěhovaly do Plymouthu. Později obchodovala s nemovitostmi a pracovala v bankovnictví.

Její malá sbírka čítá Ford Model A z roku 1931 a Cadillacy DeVille z roku 1966, respektive o devět let mladší otevřené Eldorado. Z Plechové Lízinky jí zbyl už jen volant. Nejmilejším autem staré dámy je ovšem roadster Packard 740 s řadovým osmiválcem 6,3 l ročníku 1930. Motor s L-hlavou byl umístěn podélně vpředu a dával 67 kW při 3200 otáčkách. Čtyřstupňová převodovka přenášela točivý moment samozřejmě dozadu. Základ konstrukce představoval ocelový rám a auta měla devatenáctipalcová kola. Série 740 se vyráběla pouze jeden jediný rok a vzniklo jich 6.400.

Vůz si slečna Margaret (skutečně se nikdy nevdala) koupila po válce, v devětačtyřicátém. Zrenovoval ho jeden její přítel, během let vlastnila i další auta luxusní značky. Předválečné Packardy měly osobitou masku chladiče a na ní sošku lučištníka. Olej si dolévala vždy sama, přiznala, že jí nikdy nedošel benzin a s drobnými opravami jí pomáhají mechanici včetně jednoho devadesátníka, který má prý zlaté ruce. Krémový krasavec s černými blatníky má interiér v červené kůži, původní zapalovač cigaret a dvě přihrádky na rukavice, Dokonce i klíček dlouho vlastnila majitelka jen jeden, originální, než si nechala zhotovit duplikát.

Krátký materiál pro New York Times byl sice natočen už v červenci 2011, to mu ale neubírá na atraktivitě. Pokud je šedovlasá dáma stále naživu, těší se dobrému zdraví a stále usedá za volant svého překrásného packardu, pak klobouk dolů. Všimli jste si také, že řídila bez brýlí?

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
1. 1. 2014 16:33
Re: Nevim proč
Tak už to opravili :yes:
1. 1. 2014 16:12
Babi...
Dosť možné, že so svojimi šoférskymi skúsenosťami by táto babi strčila do vrecka kde-ktorého tunajšieho...
1. 1. 2014 14:52
Re: Nevim proč
Jak k čertu můžu mít -1 palce nahoru?
1. 1. 2014 14:43
Re: Nevim proč
Ale bude mít kachnu >:-[]
1. 1. 2014 14:42
Re: Nevim proč
>:-[] :yes: