Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru: Všechny modely budou využívat jedinou platformu

Michal Fokt
Diskuze (13)
Subaru chce dramaticky snížit výrobní náklady a pro všechny modely značky použije pouze jednu jedinou platformu.

Automobilka Toyota je mistryně v efektivitě výroby a jakožto vlastník významného balíku akcií Subaru průběžně pracuje na tom, aby co nejlepší výsledky v této oblasti vykazovaly i Plejády. A zatímco některé kroky byly v minulosti trošku kontroverzní, proti nejnovějšímu záměru asi nelze nic namítat.

Subaru totiž údajně vyvíjí úplně novou platformu, kterou má využívat celá modelová řada od Imprezy, přes Forester a Legacy a všechny jejich deriváty až po Tribecu, která by se měla do portfolia vrátit za tři roky. Bude pochopitelně kompatibilní se symetrickým pohonem všech kol, díky němuž nelze použít žádnou z platforem Toyoty. Kromě úspory nákladů na vývoj si od nového jednotného technického základu Subaru slibuje i rychlejší vývoj nových modelů.

Toto se nejspíš nebude vztahovat na model Trezia, jenž je derivátem Toyoty Verso-S a pochopitelně ani na kupé BRZ, o němž se beztak spekuluje, že nebude mít u Subaru nástupce. Subaru dále pracuje také na na nových přímovstřikových motorech s funkcí deaktivace válců a na plug-in hybridním modelu, jenž by měl obohatit nabídku automobilky zřejmě v roce 2017. Míra zainteresovanosti Toyoty na těchto projektech není momentálně známa.

Michal Fokt
Diskuze (13)
23. 9. 2014 21:14
Impreza
jen bych dodal. ze Impreza neskoncila, neprodava se jen u nas, napr. ve Svedsku ji lze normalne dale koupit (novy model - podobna XV)
29. 8. 2014 09:15
Jó Subaru
Tuto slavnou značku čeká v Evropě osud podobný Hondě a asi i Toyotě. Blbou prodejní politikou a neschopností udržet krok s konkurencí se momentálně potácí na hraně přežití na těchto trzích. Ale mohou si za to jen a jen sami a vymlouvat se na vnější vlivy typu snižování emisí (které je ovšem pochybné samo o sobě) donekonečna nelze, protože jiné značky ukazují, že i tak lze stavět zajímavá auta (z asijských značek zejména Mazda). Proč zabíjej svoje legendární modely - Impreza skončila bez náhrady to samé nyní čeká Legacy? Místo aby to sem šoupli s aspoň trochu konkurenceschopnými motory a za ceny, u kterých si každý nepoklepe na čelo a nezajde rovnou k vedlejšímu prodejci VW nebo Hjóndeje? To si fakt myslí, že v Evropě přežijou s XV, Outbackem a Foresterem?
29. 8. 2014 06:55
Re: Ta věc na obrázku
jo, mně taky, myslím, že to je několik let stará studie, možná trochu oprášená, zapomněl jsem název, dalo by se to najít na netu ...
28. 8. 2014 13:51
Koncepty Subaru
Vypadaly vždy skvěle. Jenže mezi konceptem a sérií zapracoval nějaký Viktor Mrvičenko a bylo vymalováno....
Jinak jednotná platforma... proč ne? Jen soudruzi z VW by mohli vyprávět. Takže doufám, že tady to bude trošku jiná story...
Avatar - 3_diamanty
28. 8. 2014 11:45
Re: Ta věc na obrázku
:yes:

nieco podobne ale na svedsky sposob [odkaz]