Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra během podzimu změní vlastníka

Ondřej Láník
Diskuze (30)
Americká společnost Terex, která vlastní více než 80 % akcií Tatry, prodá automobilku novým vlastníkům. Podle prvních informací jde o skupinu českých a amerických investorů.

Americká společnost Terex, která vlastní více než 80 % akcií Tatry, prodá automobilku novým vlastníkům. Podle prvních informací jde o skupinu českých a amerických investorů.

Společnost Terex již na jaře letošního roku oznámila, že s výrobou nákladních automobilů v Kopřivnici končí, protože jde v současnosti o okrajovou oblast zájmu americké průmyslové skupiny. Podle idnes.cz je skutečným důvodem k opuštění české investice skutečnost, že české zákony nedovolují vedení zbrojních firem lidmi bez bezpečnostní prověrky, o kterou nemohou občané zahraničních států žádat.

Skupina Terex vstoupila do Tatry před několika lety a nastartovala změny, které by nejstaršího českého výrobce automobilů měly přivést k dlouhodobé prosperitě. Prodej Tatry novému vlastníkovi má být dokončen ve třetím čtvrtletí letošního roku.

V prvním pololetí letošního roku prodala akciová společnost TATRA celkem 548 kompletních nákladních automobilů, což je o 44 vozidel více než za stejné období roku 2005, a 60 sad rozložených vozidel určených pro montáž mimo firmu. Nejvíce nákladních automobilů se značkou TATRA směřovalo v prvním pololetí 2006 na český trh, a to celkem 181, dalším největším odběratelem bylo Rusko se 138 vozidly.

TATRA, a. s. dosáhla v prvním pololetí 2006 za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží tržeb ve výši 1,8 miliardy korun, přičemž provozní výsledek hospodaření za stejné období dosáhl úrovně 112 milionů korun a celkový výsledek hospodaření za běžnou činnost představuje zisk 160 milionů korun.

Na počátku července měla automobilka TATRA smluvně podloženy kontrakty na celkem 995 vozidel, přičemž se na tomto počtu nejvíce podílí rozložené sady vozidel pro indického zákazníka, nákladní automobily pro ruské teritorium a zakázky pro českou a slovenskou armádu. Česká republika před časem objednala u Tatry nákladní automobily pro českou armádu asi za 5 miliard korun.

Ondřej Láník
Diskuze (30)