Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Defence Vehicle se chystá na výrobu vozidel Pandur a Titus

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Nová společnost Tatra Defence Vehicle (TDV), která má výrobní prostory v areálu automobilky Tatra v Kopřivnici, se připravuje na výrobu vojenských vozidel Titus a Pandur. Na výrobu pandurů vlastní licenci od firmy GDELS.

V současné době firma Tatra Defence Vehicle opravuje pro zahraničního zákazníka sedm tanků T-72, pro českou armádu vozidla Land Rover a vyvíjí a vyrábí vozidlo Pandur s věží s kanónem ráže 30 milimetrů pro prezentaci zahraničnímu zákazníkovi. Informace uvedli Andrej Čírtek (mluvčí skupiny Czechoslovak Group, do níž firma patří) a manažerka kvality TDV Eva Balcárková.

Ve firmě, která vznikla loni v květnu, pracuje aktuálně okolo 60 lidí, postupně bude mít až 200 zaměstnanců. Podnik opravuje a bude vyrábět převážně speciální vojenská vozidla, ale nevylučuje ani zakázky na speciální techniku pro civilní sektor, například hasiče. Podle Čírtka jsou její výrobní prostory pro skupinu klíčové.

„Jeden z výrobních programů, pro který je TDV předurčena, je Titus a jiná pancéřovaná vozidla, která budou vyráběna pro automobilku Tatra Trucks či pro skupinu Czechoslovak Group. Je třeba zdůraznit, že finálním dodavatelem vozidel Titus bude automobilka Tatra Trucks," řekl mluvčí Andrej Čírtek. Tento vůz vyvinula automobilka Tatra ve spolupráci s francouzskou společností Nexter Systems. Tatra dodává podvozky.

„Ve fázi přípravy je svařování koreb na pandury. Právě na tom dělají naší konstruktéři a technologové," řekla Balcárková. TDV nyní čeká na výzvu z ministerstva obrany. Česká armáda bude potřebovat dvě desítky velitelských a spojovacích modelů pandurů, jejichž cena podle Čírtka vysoko překročí miliardu korun. „Zakázka bude směřovat sem do Kopřivnice, protože právě tato firma má potřebnou licenci od evropské části holdingu General Dynamics. Zároveň se intenzivně jedná o zakázce na pandury pro zahraničního zákazníka," řekl Čírtek.

Podnik nabírá další zaměstnance. Hledá technology elektro a strojírenské výroby, zámečníky či elektrikáře, a bude potřebovat i nové svářeče. Má i vlastní konstrukční a vývojové oddělení. „Je problém sehnat kvalifikované lidi. První pracovníci do výroby nastupovali v září. Brali se i mladí kluci, kteří se dosud třeba s tankem nikdy nesetkali," řekla Balcárková.

Czechoslovak Group je přejmenovaná skupina Excalibur Group podnikatele Jaroslava Strnada. Ten drží většinový podíl i v automobilce Tatra, kterou spoluvlastní s podnikatelem Reném Materou. Státní agentura CzechInvest zařadila společnost Tatra Defence Vehicle mezi nejvýznamnější investice, jež v loňském roce zprostředkovala v Moravskoslezském kraji. Hodnota investice má být 192 milionů korun.

Firma působí v kompletně zrekonstruovaných dvou halách. Balcárková řekla, že musela například nově vybudovat jeřábová dráha, na níž je nový třicetitunový jeřáb. Závod má nové tryskací zařízení a mycí linku, chystá vybudování lakovny. Čírtek řekl, že jde zřejmě o první zbrojovku, která v Česku vznikla za poslední půlstoletí na zelené louce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Panamira
14. 3. 2016 15:51
Tatra jede.
A Klaus, Tatru málem odkrágloval.