Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vyzývá hackery: Nabourejte se do našeho auta a získáte 200.000 Kč

Michal Fokt
Diskuze (16)
Tesla tak věří svým elektronickým systémům, že nabídla počítačovým hackerům možnost pokusit se do nich zcela legálně nabourat. Ten, komu se to povede, získá navíc slušnou finanční odměnu.

Automobilka Tesla ví, jak se dlouhodobě nést na vlně zájmu a popularity, byť ve většině případů sází na kontroverzi. Přesně v tomto duchu je i nejnovější firemní public relations. Na konferenci SyScan 360, která probíhá od 16. do 17. července v Pekingu, dává šéf firmy Elon Musk šanci každému, kdo se na ni přihlásí, pokusit se nabourat do systému auta.

Ba co víc, úspěšný hacker dostane odměnu ve výši 10 tisíc amerických dolarů, tedy více než 200 tisíc korun. Tesla tak demonstruje nejen vysokou vyspělost bezpečnostních systémů, na kterou dohlížela bývalá expertka Apple Kristin Pagetová, ale současně si "nedobytnost" elektroniky chce ověřit v praxi.

Tento krok přichází v pravou chvíli, s masivním nástupem infotainmentových systémů, propojení s mobilními telefony a internetem je velmi pravděpodobné, že se hackeři pokusí škodit kromě počítačů také automobilům a zabezpečení tak bude v následujících letech skutečnou prioritou. Důkazem je jistě i na popud agentury DARPA provedené ovládnutí vozů Ford a Toyota vývojáři, které provedli Charlie Miller a Chris Valasek, jimž se u těchto aut podařilo aktivovat brzdy a škubnout volantem.

Takže pokud si věříte, shánějte letenku do Pekingu. Já vím, je to narychlo, ale i kdyby už nebylo v letadlech místo, dobrý hacker si určitě poradí...

Michal Fokt
Diskuze (16)
15. 7. 2014 11:28
Re: OK
Linux je OS na principech Unix >:D na zakladech Unixu je nekolik OS, mozna desitky, jen takhle z hlavy se me vybavuje 9-10 OS, aneb Linux, Debian, Solaris, FreeBSD, NetBSD, QNX (BlackBerry), MacOSx a iOS, HP-UX, SunOS... a bude jich urcite vic

navic ja psal ze je to od BlackBerry predelane s jejich bezpecnostnima protokolama, laicky receno jakykoliv programator u BlackBerry ma linux zmaknutej do puntiku ;-)
Avatar - šmoula nešika
15. 7. 2014 11:05
Re: To se mi nevyplatí
Počkej, já myslel, že má trabanta. Čím víc kouře, tím víc srandy. Ale s tím bouráním do Tesly si dávej pozor. Hlavně nech tu vínovou. Tu maj rodiče Greenyho z Autíčkáře. A je z Rožnova. Odtud už bys ve zdraví nezdrhnul ani v Porsche. >:D >:-[]
15. 7. 2014 09:18
Re: OK
Som si takmer isty, ze tam je linux, spominal to Musk v jednom rozhovore, takze BlackBerry to nemuze byt, tam je QNX, aj ked to je tiez nejaky unix.
Avatar - Dylan McKay
15. 7. 2014 07:55
Re: To se mi nevyplatí
To jsem ještě nebyl na světě ;-)

Takže ty jsi takový starý pardál placený Renaultem aby jsi sr.al lidi, že? :-) ;-)
Avatar - JirkaV8
15. 7. 2014 00:25
spíš reklama než soutěž
Věřím že to půjde. Ale být první bude větší námaha, než vyhackrovat relativně směšných 200 papírů českých elegantnějším způsobem. Je to spíš reklama než soutěž. Ke všemu se domnívám, že profi hacker bude chtít být anonymní. Nicméně Tesle jako takové +- fandím, proč ne, někdo musí být průkopník a celkem zajímavé to vozítko je.