Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tip na návštěvu: Muzeum mikroaut

Ladislav Čermák
Diskuze (28)
Nedaleko Atlanty se nachází jedna z nejzajímavějších automobilových kolekcí - muzeum mikroautomobilů Bruce Weinera.

Evropa, zbídačelá druhou světovou válkou, po sobě kromě památek na nezměrné úsilí při své revitalizaci zanechala též kolekci několika desítek typů mikroaut, která pomáhala motorizovat země se zoufalým nedostatkem základních surovin. Tak vznikaly mnohdy bizarní, nezřídka však velmi elegantní minivozy pro jednu až mnoho osob či trochu nákladu, poháněné malými motorky o obsahu nejvýše několika set, často však pouze několika desítek cm3, či v několika případech přímo lidskou silou prostřednictvím pedálů.

Mezi 166 vesměs vzorně zrestaurovanými exempláři nechybí ani několik modelů patrně nejslavnějších mikroaut Messerschmitt, francouzské ultrajednoduché Cyclecary s motory i pedály, Fiat 500 ve dvou neobvyklých karosářských verzích, 600 Multipla, rovněž první Seat, který se tehdy ještě jmenoval S.E.A.T. a jako dcera italského koncernu vyráběl licenční šestistovky, další druhdy slavný letecký výrobce Heinkel, ve své době populární Goggomobil, Isetta a Vespa, či několik japonských vozíků z počátku šedesátých let, např. Subaru 360 či Mazda R-360. Svůj piedestal si našly i autíčka z pozdější doby, než původně zamýšleného období, ohraničeného polovinou šedesátých let, určené spíše pro snadný pohyb po přeplněných městech; k vidění jsou tak i dva Smarty či zcela spartánská švédská tříkolka Norsjo Shopper. Svoje místo si našlo i tříkolové BMW Isseta z roku 1959 přestavěné na šílený dragster s přeplňovaným osmiválcem Chevy Big Block 502 o výkonu 730 koní přímo pracovníky muzea. Našince může těšit, že mezi exempláři nechybí ani legendární český Hadraplán - tříkolový Velorex Oskar s poháněcím agregátem z Jawy.

Muzeum najdete ve městě Madison, 50 mil východně od Atlanty v Georgii po silnici I-20. Vstupné je dobrovolné a je použito k humanitárním účelům, protože muzeum je neziskovou organizací. A pokud v nejbližší době nechystáte cestu po Spojených Státech, zde je odkaz na skvěle zpracovanou internetovou prezentaci se stovkami fotografií a údaji o vystavených vozech.

Ladislav Čermák
Diskuze (28)