Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tisíce jezer na severu Polska

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Nejznámější polskou turistickou lokalitou jsou Mazurská jezera. Klidným prostředím lákají jachtaře a další milovníky rekreace na lodi, ale i rybáře, cyklisty či pěší turisty.

Oblast na severovýchod od Varšavy poblíž hranic s Litvou a Ruskem je pokryta hustými lesy a proslula více než dvěma tisíci jezer, z nichž mnohá jsou propojena řekami a umělými kanály. Z Prahy je to sem necelých 800 km (z Ostravy 630). Do Varšavy se z Moravy jede po dálnici, dále pak po dobrých silnicích.

Krásu zdejší přírody podtrhuje také čistota prostředí, odvislá i od hustoty osídlení. Ačkoliv bonusem k pobytu na vodě je i již zmíněný klid, léta budovaná turistická tradice znamená, že je zde dostatek základen pro všechny vyznavače turistiky a letní rekreace. Kromě milovníků plavby na lodích a plachtění sem jezdí cyklisté, rybáři i pěší turisté. Je tu prostor pro romantické procházky a dá se zde navštívit mnoho zajímavých historických objektů. Centry regionu jsou města Elk, Ketrzyn, Gižycko, Mikoljaki, Mragowo nebo Wegorzewo.

Východiskem pro návštěvu je Olsztyn, z něhož míří pravidelné spoje do většiny měst a vesniček mazurské oblasti. Po hladině jezer můžete jezdit s vlastní nebo zapůjčenou lodí, případně se nechat povozit. Vyjížďky jsou možné na menších lodích i parnících, přičemž hlavními zastávkami těchto plaveb jsou Gižycko, Wegorzewo, Ruciane-Nida, Mikolajki a Rydzewo. V „portech“ se platí za kotvení do 10 zlotých/noc. Oblíbené jsou i plavby na kánoích, které si lze také zapůjčit. Doporučované vodácké trasy mají délky od 10 do 100 km, přičemž nejoblíbenější a nejvyhledávanější je výlet po řece Krutynia. Na malých plavidlech se doporučuje zůstat na řekách a menších jezerech, hladiny těch velkých vodních ploch umí vítr, jemuž v polské rovině, rozletu nic moc nebrání, pěkně rozvlnit.

Mazury mají zázemí i pro suchozemce. Pro cyklisty byla vybudována rozsáhlá síť stezek vedoucích hustými lesy i okolím jezer. Na vyznačené stezky sem míří i mnoho pěších turistů, některé trasy vedou i přírodními parky. Můžete se po nich vydat také koňmo, a to za překvapivě příznivé ceny. Pestrá je i škála ubytovacích možností: priváty, penziony, ekoturistické farmy aj., přičemž nejen penziony, ale i hotely se v Mazurské jezerní oblasti vyznačují přátelskou, až domáckou atmosférou. Můžete ovšem i jen tak lenošit na břehu jezera a chytat ryby.

Pokud se u vody přece jen začnete nudit, tak v oblasti se nachází i hodně zajímavých měst a překvapivých staveb. Například interiér kostela v Okartowu je celý vyložený malovaným dřevem!

Tip na výlet: Komplex Swieta Lipka a řádové hrady

Městečko Swieta Lipka přitahuje jezuitským klášterním komplexem, který je považován za nejkrásnější barokní památku v Polsku. Slavný je i díky mnoha mariánským zázrakům. Barokní bránou z 18. století se vstupuje do areálu poutního místa a interiér trojlodní baziliky svým přepychem potvrzuje, že mariánská tradice tu od 15. století přinášela církvi bohatství. Hlavní atrakcí jsou však barokní varhany z roku 1721 s pohyblivými soškami (Panna Maria, archanděl Gabriel, anděl hrající na mandolínu). Není tedy divu, že mezi zdejší hlavní slavnosti patří každoroční varhanní festival. Místo vyhledávají půl na půl poutníci a turisté. Mazury ve středověku patřily řádu Německých rytířů, jejichž hrady a tvrze najdete v Ketrzyně,

Nidžici a Ryně, další hrady v Reszelu a Gižycku (pruská pevnost postavená v 19. století). Německý původ má i další „památka“. Právě do této oblasti umístil Hitler své Vlčí doupě, kde za války strávil přes 800 dnů. Právě zde padla řada rozhodnutí ovlivňujících průběh války. Trosky rozsáhlého areálu jsou přístupné veřejnosti.

autotip autotip

Jachting

Mazurská jezera můžete navštívit z mnoha důvodů, ovšem tím hlavním bude plachtění. Mazury jsou opravdovým rájem pro milovníky jachtingu, koneckonců po zamrzlých jezerech se plachtí i zimě. Nejoblíbenějšími zdejšími středisky jsou Sztynort, ve kterém se nachází kultovní taverna všech vodáků – Zenza, a Mikolajki. Lodě si je možné půjčit, ovšem pro určitá plavidla musí mít zájemce zkušenosti a oprávnění. Milovníkům rybích pokrmů

lze doporučit také návštěvu Mikolajki, přezdívané „perla Mazur”. V kotvišti je vždy mnoho lodí a tomu odpovídá i počet restaurací.

autotip autotip

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Olsztyn 765 km, 11:30, 46 l/1495 Kč*
Mýto/známka/tunely cca 200 Kč (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 10 000 Kč
Apartmán od 6500 Kč
Kemp od 2500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Polské dálnice jsou placené jen na některych úsecích, při cestě do Olsztynu se jim lze bez větších problemů vyhnout. Záleží i na místě startu.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)