Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trolejbus Škoda – SOR 30 Tr je testován v ulicích Prahy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dopravní podnik hl. m. Prahy činí další krok v rozvoji elektromobility, a to v podobě nasazení nového typu vozidla s dynamickým dobíjením.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vstoupil do další etapy zkušebního provozu elektřinou poháněných autobusů v podobě nasazení nového typu vozidla, jímž se stal trolejbus ze společné produkce dvou tuzemských výrobců, Škoda Electric a SOR.

Nový přírůstek ve vozovém parku DPP je testován na známé trase Palmovka – Prosek – Letňany, a to od neděle 6. května 2018 do neděle 13. května 2018.

Bateriový trolejbus Škoda – SOR 30 Tr je označen ve tvaru 58 PALMOVKA, respektive 58 LETŇANY. Zastávky linky č. 58 jsou v pravidelných zastávkách linky č. 140. Přeprava je zdarma.

Elektrovýzbroj tohoto nového vozidla, k jehož poznávacím znamením patří bílá barva, je na základě výsledků první fáze testování lépe přizpůsobena požadovanému charakteru provozu.

„Naším záměrem je do budoucna plná elektrifikace linky č. 140. Navazujeme na pilotní provoz elektrobusu, který úspěšně probíhá již více než půl roku, ale bateriový režim měl charakter především pomocného pohonu. Nynější nový elektrobus ve zkušebním provozu umožní plnohodnotnou jízdu na baterie,“ řekl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP s tím, že DPP si pronajal nový elektrobus na jeden rok.

Elektrobus Škoda – SOR 30 Tr je nabíjen dynamicky během jízdy. Nabíjecí systém se skládá z obousměrného trolejového vedení pro dynamické nabíjení (za jízdy) v ulici Prosecká o délce cca jednoho kilometru ve směru do kopce, resp. cca 600 m ve směru z kopce. Úsek DPP vybral kvůli velmi prudkému kopci, který by jinak mohl bateriím limitovat jejich životnost.

Nabíjení pomáhá také krátký úsek trolejového vedení pro statické nabíjení (při přestávkách) v obratišti Palmovka o délce cca 20 m s napájením z přilehlé tramvajové trati přes stacionární galvanický oddělovač.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
10. 5. 2018 11:57
Trolejbusy v Praze
Škoda, že v Praze nejezdí trolejbusy už dávno. Do kopců by pěkně táhly.