Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tvrdší tresty pro opilé řidiče: Zabavení vozu nebo veřejně prospěšné práce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Slovensko připravuje zpřísnění postihů za řízení vozidel v opilosti. Řidičům kromě pokut nebo vězení nově hrozí také zabavení vozu nebo veřejně prospěšné práce.

Návrhy zveřejnilo ministerstva vnitra, opatření má snížit počet opilých motoristů na slovenských silnicích. Zabavování automobilu řidičům přistižených při jízdě pod vlivem návykové látky by uvítali také čeští ministři vnitra a spravedlnosti.

Slovensko uplatňuje nulovou toleranci alkoholu u řidičů. Pokud motorista při policejní kontrole nafouká do jednoho promile, hrozí mu pokuta a zákaz řízení na tři roky. Silnější opilost nebo odmítnutí dechové zkoušky je od podzimu 2011 trestným činem a hrozí za to roční vězení. Ve skutečnosti soudy poslaly do vězení jenom zlomek opilých řidičů, většina vyvázla zpravidla s podmínkou nebo pokutou a jistou dobu také nesmějí usednout za volant.

Ani hrozba vězení neodradila Slováky od řízení pod vlivem alkoholu. V roce 2012 policie odhalila více než 6000 silně opilých řidičů, loni to bylo téměř 5100 případů a za prvních sedm měsíců letošního roku už téměř 3000 viníků.

Ve snaze omezit počet opilých motoristů ministerstvo vnitra přišlo s návrhem na zpřísnění postihů. "Jednou z možností je řidičům, kteří se proviní tímto způsobem, zabavit vozidlo," uvedl úřad, který také zvažuje zavedení veřejně prospěšných prací za řízení pod vlivem alkoholu nebo krátké tresty vězení v trvání pěti až sedmi dnů.

Zabavení vozu opilým řidičům na Slovensku by uvítali také někteří odborníci, podle kterých stávající tresty nejsou dostatečné. "Vysoké pokuty, zadržení řidičského průkazu či hrozba vězení nejsou účinné. Jsme pro to, abychom udělali radikální krok a aby se zavedla konfiskace majetku," řekl ředitel nevládní Agentury pro mezinárodní silniční dopravu František Turák.

Již v současnosti se řidiči na Slovensku před vrácením řidičského průkazu zadrženého za řízení pod vlivem alkoholu musejí kromě jiného podrobit psychiatrickému vyšetření a následně absolvovat konzultace u psychologa.

Počet dopravních nehod způsobených opilými řidiči na Slovensku klesá. Zatímco v roce 2008 to bylo 3122 nehod, tedy nejvíce za uplynulých deset let, loni řidiči pod vlivem alkoholu způsobili zhruba 1700 kolizí.

V Česku zahájili debatu o zabavování vozidla jako trestu pro řidiče pod vlivem návykových látek ministryně spravedlnosti Helena Válková a ministr vnitra Milan Chovanec. Uvítali by, pokud by soudy zabavovaly vozidla zdrogovaným řidičům častěji.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reagoval, že plošné zabavování automobilů motoristům přistiženým při řízení pod vlivem alkoholu a drog problémy s těmito řidiči nevyřeší. Vyslovil se ale pro ukládání přísnějších postihů při opakovaném provinění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)