Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Už ne samojízda, Uber vyvíjí létající taxíky!

Michal Fokt
Diskuze (0)
Po městě taxíkem bez zdržení v dopravních zácpách? To by byla konkurenční výhoda jako hrom. Zničí Uber ostatní taxislužby?

Vypadá to, že taxislužba Uber míří do oblak. Produktový šéf firmy Jeff Holden předevčírem na Nantucket Conference oznámil, že společnost zkoumá možnosti, jak umožnit zákazníkům "krátké lety ve městě" a to prostřednictvím strojů s označením VTOL (vertical takeoff and landing), schopnými, jak označení napovídá, kolmých startů a přistání.

Zatím nespecifikoval, zda by šlo o letouny s pilotem, dálkově řízené, plně autonomní nebo o kombinaci těchto způsobů, prozradil pouze, že potřebná technika bude k dispozici zhruba za 10 let. A jak už to u takových projektů bývá, vymyslet lze skoro všechno... Největší problém vidí ve vyřešení potřebné legislativy, létání v ulicích měst se dnes zdá být něčím naprosto nepředstavitelným, jakkoli s tím počítá víceméně každý sci-fi film, odehrávající se v blízké i vzdálenější budoucnosti.

K tomu ze dodat, že problém nebude jen v legislativě, s ohledem na rostoucí popularitu dronů a jejich uvažovanému komerčnímu využití jako kurýrů nebo rozvážkové služby by se nám lehce mohlo stát, že bude nebe zahlceno mračny robotického "hmyzu". Jediným možným opatřením, jak se tomu vyhnout, je to, které potkalo v centu Prahy segwaye... a milionové investice do létajícího kdečeho přijdou rázem vniveč.

Michal Fokt
Diskuze (0)