Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Bruselu zkusí na rok rychlostní limit 30 km/h

Diskuze (61)
U příležitosti Evropského týdne mobility bude v Bruselu 16. září zahájen experiment. Na rok se celé město stane zónou s rychlostním omezením na 30 km/h.

Omezování povolené rychlosti je trend posledních let, který se uplatňuje především na čtyř- a šestiprodouvých cestách kolem měst. Důvodem je snížení znečištění životního prostředí emisemi výfukových plynů a hlukem automobilové dopravy. Se stejnými argumenty bude na rok plošně a výrazně omezena rychlost v celém centru Bruselu. Informoval o tom německý klub Auto- und Reiseclub Deutschland (ARCD)

Belgická metropole počínaje 16. zářím 2010 sníží povolenou rychlost ve vnitřním městě z obvyklých 50 na 30 km/h. Výjimkou budou jen velké silniční tahy, které vedou skrz město, na všech ostatních cestách na území o rozloze 4,6 km2 budou muset řidiči zpomalit.

Experiment bude zahájen u příležitosti Evropského týdne mobility. Po roční zkušební době provede bruselská radnice vyhodnocení a rozhodne o dalším osudu tohoto opatření. Už nyní je ale jasné, že omezení s sebou ponese vyšší výdaje na policejní kontroly a měření radarem.

Cyklistické spolky změnu vítají. Důvod je jednoduchý – rychlost motoristů a cyklistů se na ulicích ve městech prakticky vyrovná. Opozice v městském zastupitelstvu naopak volí opatrnější přístup: velkoplošné snížení rychlosti na 30 km/h bude bagatelizovat praktický význam zón s rychlostním omezením. Navrhují raději rozšířit pěší zónu v centru a třicítku zavádět citlivě na jednotlivých místech, například kolem škol nebo v obytných částech města.

Diskuze (61)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 8. 2010 01:39
Re: LEGEROVA
Avatar - Pekelná Micinka
19. 8. 2010 01:39
Re: LEGEROVA
A co zahrádkáři Kerska? >:-[] >:-[]
18. 8. 2010 23:15
Jsem pro zavedení 30 km/h všude v ČR :)
Konečně bych se stal se svým elektrokolem nejrychleji se pohybujícím člověkem v provozu, i když za cenu zbrždění ze současných 35-40 na 30. Na zimu mopedauto se spotřebou 2 litry friťáku na 100 a fertig >:D
18. 8. 2010 14:32
Re: Brusel
Cyklisti jako takoví na silnice patří. Ale měli by dodržovat pravidla silničního provozu. Dneska si jich docela dost myslí, že můžou jezdit, jak je napadne (uprostřed silnice, čtyři vedle sebe, nedávat přednost, vjíždět pod kola autům). Zřejmě proto, že se pohybují vlastní silou a tudíž dělají něco pro svoje zdraví - na rozdíl od nás automobilistů...
18. 8. 2010 14:31
Re: Huraa
V cechach ano, to same, za znackou 50 . Ziju v irsku a tady napriklad muzes pres nektery vesnice frcet 100km/h, kdyz tam neni znacka omezujici rychlost- vetsinou jde o jen par baraku.Jinac vetsinou na zacatku mivaj 60ku a jak se to zhustuje, tak 50. V bruselu jsem nebyl, ale urcite budou muset par 30tek vyvesit si myslim.
PS: dobrych zachodu v bruselu neni nikdy dost, co odatmtud prijde sracek... >:-[]
i bazen nekdy nestaci