Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vahana: Zapomeňte na autonomní auta, tohle je autonomní aerotaxi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Prakticky od prvních letů bratří Wrightových sní lidé o využití létajících strojů v podobném měřítku jako u automobilů a nyní se tento sen opět o krůček přibližuje realizaci.

Vahana není dílem nějakého vizionářského nadšence bez potřebné vývojové základny, ale je to jeden z prvních projektů nové divize Airbus Group pojmenované A3. Ta na vývoji autonomního létajícího stroje začala pracovat na začátku letošního roku.

Prozatím se projekt Vahana prezentuje prostřednictvím skic jednomístného konvertoplánu, což znamená, že jeho osm rotorů je překlopných a stroj nepotřebuje pro vzlet a přistání rozjezdovou dráhu. Startovat i přistávat tedy může podobně jako vrtulník. Bližší informace k technice a použitému pohonu ovšem prozatím k dispozici nejsou.

Jednomístný osobní nebo nákladní stroj má být schopen plně autonomního řízení letu a vedle dodržování naplánované trasy má být schopen rozpoznat překážky a to včetně jiných letounů, jimž se dokáže vyhnout.

Vahana má představovat rychlý dopravní prostředek na kratší vzdálenosti, kdy například ve velkých městech ušetří svému cestujícímu čas, který by jinak strávil v kolonách. Vedle vývoje samotného stroje ovšem musí dojít i ke změnám v legislativě, aby mohly letouny s autonomním řízením legálně do vzdušného prostoru.

Podle oficiálních materiálů divize A3 má být do konce roku 2017 vyvinut letuschopný prototyp a do roku 2020 se pak může představit předsériové provedení s designem i letovými parametry odpovídajícími produkční verzi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
25. 10. 2016 15:57
to chce odvahu
vlezl bych do toho jen za předpokladu, že to bude mít ručně ovládaný vystřelovací padák s účinkem od nulové rychlosti i výšky ...