Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve Škodě Auto vrcholí vyjednávání o mzdách, firmě hrozí stávka

redakce AUTO.CZ
Diskuze (89)
Vyjednávací týmy Škody Auto a odborů se stále nedohodly na růstu mezd. Reálně tak hrozí déletrvající stávka, kterou již odboráři avizovali. Po posledním kole jednání odbory návrh zaměstnavatele odmítly, ten dosud jinou nabídku nepředložil.

Současná smlouva přitom již vypršela. Odbory chtějí osmiprocentní růst, zaměstnavatel nabízí 3,3 procenta. Do jednání tak vstoupí institut zprostředkovatele. Píše o tom týdeník Škodovácký odborář.

"Vyjednávací tým (odborů) společně s Podnikovou radou si stojí za tím, že v době rekordní výroby, rekordních zisků a také výročí 25 let od spojení s koncernem Volkswagen musí firma Škoda přijít s důstojnou nabídkou," uvedl list.

Odboráři navrhují osmiprocentní růst mezd za 12 měsíců, firma původně přišla s nabídkou dvoufázového růstu o 2,5 procenta na každé dva roky, od letošního dubna a od 1. ledna 2017. Na základě připomínek odborářů Škoda svou nabídku mírně zvýšila a nabídla zaměstnancům růst tarifů o tři procenta od letošního dubna a o 2,5 procenta od 1. ledna 2017. Zatím konečná nabídka je 3,3 procenta v první fázi.

"Jsme připraveni jednat. Jednání je vždy o dvou stranách, které k tomu přistupují zodpovědně. Vím, že je i v těžkých situacích nutné najít nějaké východisko," uvedl k vyjednávání Bohdan Wojnar, člen představenstva Škody pro oblast personalistiky.

Do jednání nyní jako takzvaný zprostředkovatel vstoupí třetí strana, která navrhne vyřešení sporu mezi odbory a firmou. Pravděpodobnost, že tímto způsobem obě strany najdou kompromis, se však podle odborářů blíží nule. Následujícím krokem je pak výstražná stávka zaměstnanců v délce nejméně pěti dnů.

Podle Škodováckého odboráře chtějí zaměstnanci také změnu tarifní stupnice a postupné zkracování pracovního týdne až na 35 hodin.

Prozatím se podařilo dohodnout výši bonusu, který se odvíjí od hospodářských výsledků podniku a pro letošní rok bude činit rekordních 28.520 korun. Zároveň odbory prosadily zvýšení příspěvku na důchodové připojištění o 100 korun. Při posledním kolektivním vyjednávání stouply tarifní mzdy ve Škodě Auto o 3,5 procenta, průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích nyní činí téměř 36.000 Kč.

Kolektivní smlouva skončila 31. března, stávka je tak dle vyjádření odborů na spadnutí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (89)
7. 4. 2016 07:02
ČR vs Německo

Já opravdu nechápu ty chytráky tady,kteří se rozčilují nad tím,že chce někdo za svou práci více a nechá se zastupovat odborama,jelikož má na to právo a jako jedinec by nevyřešil vůbec nic...
Kdyby totiž byli lidi normální a za dobrou práci chtěli dobré peníze,nebyli bychom v * tak hluboko..
Dneska chce kancelářská krysa,kravaťák,právník,notář a další lůza hromady peněz za nicnedělání a tak ojebou dělníka,na kterém to všechno stojí,takže se pak nemůžeme divit,že tady za chvíli budou pracovat opravdu všemožní exoti z třetího světa...
A pro chytráky...kolik asi vydělá Pakistánec u pásu např v Audi??? 1 200 Euro ?? :-)
4. 4. 2016 10:19
Re: Nelíbí se jim ať odejdou
Vždy se uvádí, když chceš porovnávat plat hrubý, tudíž komplet se vším. Jelikož nemůžeš vědět, jaký má kdo ulevy na daních, sociálním, kolik má vyživovaných osob atd. To by byly udaje zkreslené. Jo přesčasy a flexihodiny máme všichni ve škodovce. V článku je uváděn průmerný měsiční plat. Zřejmě by více vypovídala hodnota plat za hodinu práce. Ale to je též proměnlivé jelikož jsme placeny tarifem stanoveným na měsíc. A každý měsíc má jiný počet pracovních hodin. Hodinový plat máš stanoven tarifem na měsíc a skutečným počtem dní který jsi odpracoval. A poté se ti procentuelně o neodpracované dny tarif za měsíc snižuje.
4. 4. 2016 10:06
Re: Nelíbí se jim ať odejdou
To uvádíš hrubou mzdu nebo základ daně? Protože já měl za poslední rok průměr 30100 v hrubé mzdě, ale když jsem se díval i na základ daně (tedy hrubá mzda + povinné ZP a SP od zaměstnavatele) dostal jsem se k téměř 40 tis.). Podotýkám ale, že jsem jako AP dělal v průměru 5 přesčasů za měsíc a na bonusy nárok nemám.
2. 4. 2016 13:01
Re: Nenažraní odboráři
odpověď jsem špatně postnul máš ji o vlákno výše.
2. 4. 2016 12:55
Re: Nenažraní odboráři
A to je ono, jsme dva z linky a průměr máme 41,5.