Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Většina českých řidičů dle průzkumu přiznává, že překračuje rychlost

Ondřej Chamilla
Diskuze (92)
Agentura STEM/MARK provedla průzkum o českých řidičích. Dle jejich výsledků se značná část z nich přiznává, že překračuje maximální povolenou rychlost.

Pouze 43 procent řidičů si myslí, že pravidla silničního provozu by se měla dodržovat. Více než devět desetin dotázaných pak uvedlo, že občas překračuje nejvyšší povolenou rychlost. Proti důslednému dodržování rychlosti jsou zejména mladí lidé do devětadvaceti let. Naopak že by se předpisy měly respektovat si myslí hlavně ženy a lidé, kteří vozí malé děti.

Více než jedna desetina dotázaných pak přiznala, že občas usedá za volant pod vlivem alkoholu. Zhruba stejné množství lidí říká, že někdy jezdí bez řidičského průkazu. Občasnou jízdu na červenou netají čtvrtina tázaných lidí.

Naopak pokud se řidičů zeptáte, jaké chování jim na silnici vadí nejvíce, pak jednoznačně vede agresivní, bezohledné a arogantní chování, které odsuzuje 46% dotázaných. Na druhou stranu velmi malému množství lidí vadí jízda bez bezpečnostních pásů, nepozornost či dokonce řízení pod vlivem alkoholu.

Otázkou je, jestli se v případě překračování maximální rychlosti jedná o chronickou aroganci řidičů nebo spíše špatně nastavené limity na cestách. Každopádně průzkum přinesl ojedinělou sondu do myslí českých šoférů. Jsou tato čísla alarmující?

Ondřej Chamilla
Diskuze (92)
6. 5. 2014 13:10
Re: Pomalá jízda zabíjí
Očividně sem nechodíš často a ještě se nevyznáš, to se třeba spraví, ale že neumíš číst... to snad taky. Nebo mě odkaž na tu větu v mém příspěvku, kde jedu v kuse 3 hodiny 180.
6. 5. 2014 13:09
Re: Jsou tato čísla alarmující?
To co je v článku je důsledek toho, že dneska jsou pravidla úplně na všechno a nikdo už nemá kapacitu na to to všechno znát, natož chápat. Ale neznalost samozřejmě neomlouvá... ;-(
Před pár stovkami let se vystačilo s nezabiješ, neokradeš a bylo jasno. Dneska se věnuje 99% prostoru tomu, co nedělat, abys neokradl a jestli jsi opravdu chtěl někoho zabít, nebo jestli to ještě byl jen nějak jinak pojmenovaný skutek...
6. 5. 2014 13:04
Re: Pomalá jízda zabíjí
..pak je otázka jestli jet třo hodiny v kuse 180 je zodpovědné;) btw. komentáře o dětské sedačce jsou poněkud zbytečně..zbytečné, ne? ;)
6. 5. 2014 13:00
Re: Plno skvelých vodičov.
OMG! >:D Na tohle mám názornou odpověď: https://www.youtube.com/watch?v=iE7uHAiL… />Pokud člověk dostane řidičák, mělo by to být podmíněno tím, že je schopný přemýšlet, uvažovat a být zodpovědný. A pokud je, tak tak bude jezdit zodpovědně i bez limitů. Naopak jsou hovada, která dokáží zabít sebe nebo ostatní i při nízkých rachlostech.
A jak mi vysvětlíš, že nejsou stovky a tisíce mrtvých třeba na horských serpentinách, kde je ofiko 90, ale v reálu se tam jezdí třeba 50...?
A btw. ta šikana funguje spíš opačně..když jedeš pomalu, ten za tebou s tím nic nenadělá a že na silnicích potkáš borce, co brzdí i kamion. Naopak ten rychlejší ti své tempo nijak nevnutí. Takže ta bezohlednost je podle mě spíš takhle.
6. 5. 2014 06:38
K tomu článku
Když se někoho zeptají co mu vadí, prostě si vzpomene spíš, jestli jim někdo vlítnul před haubnu, že to sotva stihli ubrzdit nebo je brzdil na rovném úseku, kde třeba kvůli protisměrům nemohl předjet.
Naopak jestli ten dotyčný před jízdou pil nebo měl zapnuté pásy, toho si všimne jenom v případě, že došlo k nehodě a ten dotyčný musel foukat do balónku nebo má "pavučinku" na předním skle... Á ty první situace nastávají přece jenom o něco častěji.
Klidně půjdu v příkladech ještě o kategorii dál - pokud vám na autě přistane letadlo, sestřelí ho tank, nebo se otevře země a auto pohltí, to jsou jistě taky nebezpečné situace, ale nastávají tak málo, že nenapadly ani respondenty, ani autory článku.
Takže asi proto mě vůbec nepřekvapuje, na co si lidé stěžují nejčastěji...