Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak funguje 4x4 v novém Hyundai Genesis

Diskuze (87)
Hyundai uvádí na trh novou generaci prémiového sedanu Genesis. Jednou z novinek je pohon všech kol HTRAC.

Druhá generace sedanu Hyundai Genesis nabídne výběr ze čtyř motorů a nově k pohonu zadních kol a osmistupňové automatické převodovce přidá i systém 4x4 nazvaný HTRAC. Doma v Koreji se tento model již prodává, na český trh dorazí ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Nově vyvinutý pohon všech kol pracuje s výchozím rozdělením hnacích sil v poměru 40:60 ve prospěch zadní nápravy. Při akceleraci se ovšem toto rozdělení mění na 30:70, sportovní režim v zájmu dynamičtějších jízdních vlastností dokonce změní vyvážení na rozmezí 20:80 až 10:90. Naproti tomu v případě zhoršené trakce zadních kol systém přesune na přední kola až 90 % točivého momentu (platí pro režimy Normal i Sport). Úsporný režim pak v zájmu snížení spotřeby paliva Genesis vybavený systémem HTRAC změní na čistou zadokolku.

Srdcem tohoto pohonu všech kol je elektronicky ovládaná mezinápravová spojka, tím se HTRAC podobá konkurenčním systémům BMW xDrive nebo Infiniti/Nissan ATTESA-ETS. HTRAC úzce spolupracuje se systémem pokročilého řízení trakce ATCC, který mění rozdělení hnacích sil mezi levou a pravou stranou vozidla. Fakticky tedy nahrazuje samosvorné diferenciály na nápravách.

Hyundai testoval svůj nový sedan na Nürburgringu, kde má korejská automobilka vlastní vývojové centrum. Tuto skutečnost neopomněl Hyundai zdůraznit v propagačním videu, ani v televizní reklamě určené korejským divákům.

Diskuze (87)
9. 12. 2013 18:35
Re: A Santa Fe???
GILGIT: Tak to ma vizerat volant po 42tisic km? [odkaz]
Tak mi nevrav že to nie su korejske sračky. Takto ma svietit korejsky xenon: [odkaz]
9. 12. 2013 16:53
Re: Pecka!
Nevím, jestli jsou stejné (a jen vymysleli nový název), nebo nejsou. Také BMW moc nesleduji. M5/ M6 jsou novější. Nabízí se několik scénářů.
Avatar - Lucaslegend
9. 12. 2013 13:34
Re: Pecka!
Mas pravdu, je to tak ako pises, nesledujem bmw az tak.... A udaje odkial som cerpal, nie su aktualizovane ....
Cudujem sa ale ze bmw pouziva dva druhy aktivneho diferencialu, zrejme su tam len male rozdieli...
No a kedze xdrive ma ADB X, tak sa opravujem, HTRAC nie je asi lepsi ale podobny ako xdrive...bude zalezat kto lepsie naladil system, jednotlive rezimy...
9. 12. 2013 11:17
Re: Pecka!
Když do toho taháš M, tak je i u M5 a M6. Jen tomu říkají Active M Differential. Dodává ho myslím GKN. Nemusí být stejný jako v X6, ale pořád jde o aktivní diferenciál.

Co je na ATCC zajímavého? Vždyť jen přibrzďuje kola. To má kde kdo. I BMW, samozřejmě. Říkají tomu myslím ADB-X a je to součást DSC. Když se podíváš na promo videa BMW a uvidíš tam asymetrii mezi levou a pravou stranou, tak to dělají právě brzdy. xDrive to uměl, jak dlouho si jen pamatuji.
Avatar - Lucaslegend
9. 12. 2013 10:07
Re: Pecka!
Je aj u X5M, X6M
HTRAC je v tomto vlastne lepsi od xdrive bez DPC, lebo ma ATCC