Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová vietnamská automobilka odhaluje další vůz. Její dílo uvidíme na pařížském autosalonu

David Bureš
Diskuze (2)

Na zelené louce budovaný výrobce se při vzniku prvních aut spoléhá na pomoc Pininfariny, Italdesignu nebo Magny.

Vietnam si obvykle nespojíme s výrobou automobilů, ostatně není divu, tamější domácí výrobce teprve vzniká. Jmenuje se VinFast a první auta teprve připravuje, s prodejem chce začít už příští rok. Ještě předtím ale postupně odhaluje, co nabídne, po prvních návrzích chystaného sedanu a SUV odhaluje podobu připravovaného městského auta.

To bude dostupné ve dvou variantách, interně pojmenovaných Ice A a EV A. Ta „běžná“ (Ice A) bude poháněna spalovacím motorem, zatímco ta druhá (EV A) bude elektromobilem, VinFast tak ctí dnešní automobilové trendy. Dvojice se přitom nebude lišit jen technikou v útrobách, ale také svým vzhledem, odlišná bude hlavně přední část. Elektromodel bude postrádat masku chladiče. V každém případě je však návrh hodně zajímavý.

Tvary městského automobilu navrhla známá italská firma Italdesign, která zvítězila v designové soutěži, v níž Vietnamci mohli návrh auta vybírat. Konala se mezi 7. a 18. březnem a zúčastnilo se jí na 60.000 hlasujících. Studio kdysi založené Giorgettem Giugiarem přitom vyhrálo podobnou soutěž na vzhled dalších dvou chystaných vozů značky, které přijdou ještě před hatchbackem, sedan a SUV. Na projektu se tudíž podílel tým šéfdesignéra Italdesignu Filippa Periniho, bývalého vedoucího designu v Lamborghini.

Není to přitom jediná italská firma spolupracující s VinFast. O vyprojektování sedanu a SUV se postará konkurent Italdesignu, Pininfarina. VinFast spolupracuje i s dalšími zkušenými firmami z oboru. Na vývoj se podílí třeba dodavatel komponentů Magna, který poskytne své technické znalosti, hlavně z hlediska virtuálních návrhů. Techniku by pak mělo dodat BMW.

VinFast založená vietnamským miliardářem Phamem Nhatem Vuongem má do budoucna hodně ambiciózní plány. Prodávat chce začít v příštím roce, v roce 2025 by však už ráda vyráběla 500.000 automobilů ročně. Produkci bude mít na starosti nově budovaná továrna ve městě Haiphong, která má být hotová již letos v létě. Vedle aut by měla vyrábět také elektrické skútry.

První modely přitom uvidíme ještě letos. VinFast totiž nebude chybět na letošním ročníku pařížského autosalonu, kde chce představit svá první díla – připravovaný sedan a SUV. Tak jsme na ně zvědavi, protože jejich designérské skici rozhodně vypadají zajímavě!

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Ada je zase tady
1. 4. 2018 21:35
Ta malůvka
je absolutně příšerná, tihle přiteplení chlapci dokáží sprasit i pěkné vozy. Nakonec to může vypadat dobře.
Avatar - holden2
1. 4. 2018 17:04
tak uz
i vietnamci umi navrhnout zajimavejsi auto nez v boleslavi