Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda přerušila projednávání tendru na mýtné

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Vláda přerušila projednávání konceptu přípravy výběrového řízení na provozovatele elektrického mýtného.

Ministr dopravy Dan Ťok chce materiál dopracovaný o připomínky dalších ministrů znovu předložit do dvou týdnů. Ťok to oznámil novinářům.

Ministerstvo je přitom v časové tísni, smlouva se současným poskytovatelem, společností Kapsch, vyprší na konci příštího roku. Kvůli nedostatku času již dříve ministr avizoval, že bude zřejmě nutné smlouvu se současným provozovatelem prodloužit.

"Projednávání soutěže na mýto bylo přerušeno. Byla o tom docela zajímavá debata, vyslechli jsme si připomínky kolegů ve vládě a slíbil jsem, že je zapracujeme," řekl Ťok. Ministrům slíbil, že materiál přinese nejpozději do 14 dnů. Upravená verze by podle něj měla specifikovat, jak bude ministerstvo dále v otázce mýtného postupovat.

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci poznamenal, že očekává, že dopracovaný materiál bude obsahovat i "maximálně konkrétní" termíny, kdy bude zahájeno výběrové řízení.

Ťok zopakoval, že cílem ministerstva je vypsat zakázku na nové a technologicky neutrální mýto. Ministr připustil, že úřad tlačí čas, vypsat nový tendr lze ale podle něj stále stihnout. S prodloužením smlouvy s Kapschem nesouhlasí ČSSD.

Ministerstvo již několikrát jednalo s firmou Kapsch. Naplánované má další jednání o tom, jak budou zveřejněny informaci o současném systému. Ty budou potřebovat další účastníci soutěže, kteří se budou moct rozhodnout, zda vybudují nový systém, nebo využijí nynější. "Nedovedu si představit, že by Kapsch řekl, že je nedá," poznamenal Ťok.

Společnost SkyToll, která provozuje satelitní mýtný systém na Slovensku a má zájem o provoz mýta v Česku, ale tvrdí, že součinnost s Kapschem není pro zprovoznění satelitního mýtného systému v Česku nutná.

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. Tento rozsah by podle ministerstva měl zůstat i v budoucnu, případně by se měl rozšířit o dalších zhruba tisíc kilometrů silnic prvních tříd.

V Česku je elektronické mýtné od roku 2007. Loni se vybralo 8,7 miliardy korun, od zahájení provozu téměř 58 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží firmě Kapsch a jejím subdodavatelům zhruba 20 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)