Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nebude-li včas tendr na mýtné, budou dálniční známky pro kamiony

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Pokud se do konce roku 2016 nepodaří v tendru najít nového provozovatele mýtného systému, vrátí se ministerstvo dopravy k dálničním známkám pro kamiony.

Smlouvy se současným provozovatelem, firmou Kapsch, podle ministra dopravy Dana Ťoka neumožňují prodloužení tohoto kontraktu. Ťok nicméně věří, že se tendr podaří zvládnout i po zrušení soutěže na projektového manažera pro mýtný systém z konce loňského roku.

Poradce pro zadání tendru podle Ťoka není třeba. Tendr na nového provozovatele mýtného systému by ministr rád vypsal do letošního druhého čtvrtletí, uvedl už po svém nástupu do funkce.

Příprava obří soutěže na desetiletý provoz mýta po skončení dosavadní smlouvy se společností Kapsch po roce 2016 nabrala za Ťokových předchůdců zpoždění. Podle Ťoka se ale tendr stále dá stihnout. "Nicméně chystáme i plán B. Vydáme znova dálniční známky pro kamiony. Doufám, že to je varianta, kterou nebudeme muset dělat," uvedl ministr.

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. V Česku se elektronické mýtné vybírá od roku 2007. Předloni se vybralo 8,55 miliardy korun. Z vybraného mýtného náleží firmě Kapsch a jejím subdodavatelům 18 až 20 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - speedfred
5. 1. 2015 16:53
Re: Tunelování pokračuje
to máte ešte dobre, na SK vraj prevádzkovatel mýtneho zobral za minulý rok 73% z tržieb, a priemerne za tých 5 rokov cca 60%...
5. 1. 2015 15:44
Tunelování pokračuje
Tunelování rozpočtu může vesele pokračovat dál. Jen by mě zajímalo zda se nebudou muset ty brány zbourat a postavit nové, protože tady je možné vše. Hlavně at se nezapomene zvýšit odměna pro firmu, která vyhraje tak o 20% :-! Možná by ty dálniční známky vyšly levněji jak pro dopravce tak pro stát akorát politici a kamarádi by neměli, kde bydlet >:D